CUTREMUR de 6,9 grade, în largul Japoniei în apropiere de Fukushima

Un cutremur de suprafaţă cu intensitatea de 6,9 grade s-a produs marţi dimineaţă (luni seară, ora României) în largul coastelor Japoniei, declanşând alerte de tsunami.
Cutremur de 6,9 grade în Japonia, în apropiere de Fukushima (earthquake.usgs.gov)
Gina Zaragiu
22.11.2016

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,9 (estimată iniţial la 7,3) s-a produs, marţi, în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, în apropierea prefecturii Fukushima, unde se află o centrală nucleară puternic afectată după ce un cutremur de pământ a cauzat un tsunami în 2011. Populaţia a fost sfătuită să evacueze zonele de coastă şi să se refugieze pe acoperişuri.

Potrivit USGS, epicentrul mişcării telurice a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adâncime de 25 de kilometri.

Cutremurul a fost simţit până în capitala niponă Tokyo, la aproximativ 285 km distanţă.

Agenţia de Meteorologie a Japoniei a avertizat rezidenţii de pe coastă că valurile provocate de cutremur ar putea ajunge până la 3 metri înălţime şi i-a sfătuit să se îndrepte spre terenurile mai înalte. Avertismente de tsunami au fost emise de asemenea în prefecturile Miyagi, Ibaraki, Aomori şi Chiba.

Cutremurul care a provocat explozii la două dintre reactoarele centralei de la Fukushima, unul dintre cele mai grave dezastre din istorie, a avut o magnitudine de 9,1 şi a provocat un val de 40,5 metri înălţime care a lovit oraşul. Aproximativ 18.000 de persoane au fost ucise şi peste 220.000 au fost nevoite să se mute din zona catastrofei.

Autorităţile nipone au emis o declaraţie, susţinând că nu au fost raportate anormalităţi la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi când valurile provocate de cutremurul de astăzi au ajuns pe uscat.

După cutremur, toate centralele nucleare situate în apropierea coastelor Japoniei au fost închise ca măsură de precauţie. Doar două operează în prezent, ambele fiind localizate în sud-vestul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor