Curtea Supremă: Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, rămâne după gratii
alte articole
Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu în controversatul dosar privind acordarea unei despăgubiri ilegale de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian, va rămâne după gratii, au decis marţi seară magistraţii Curţii Supreme, respingând astfel contestaţia formulată la măsura preventivă.
Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul altor patru inculpaţi din dosar: fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru şi expertul evaluator Emil Nuţiu, informează Mediafax.
DNA s-a sesizat din oficiu în octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol din Bucureşti.
Procurorii susţin că, în 15 martie 2011, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, pentru un teren agricol de 13 hectare din zonă Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.
Beneficiarul acestei despăgubiri, omul de afaceri Gheorghe Stelian, este considerat a fi "Săgeata" renumitului om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi artizanul multor tunuri imobiliare. Acesta a ales să-şi trădeze partenerul şi să vorbească despre cei 10 milioane de euro pe care i-a dat acestuia pentru a interveni pe lângă membrii comisiei ANRP în vederea acordării despăgubirii ilegale.
Alina Bica se află în arestat preventiv din 22 noiembrie. Fosta şefă DIICOT se declară nevinovată susţinând că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că ea doar a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei.
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat 23 de pagini din "Ordonanţa de disjungere a cauzei" din dosarul Bica, din acestea rezultând o serie de legături infracţionale între fostul procuror şef DIICOT şi vicepremierul Liviu Dragnea, Ovidiu Tender, Elena Udrea, fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş, "băiatul deştept"din energie Bogdan Buzăianu
Situaţia s-a complicat însă pentru Bica şi nu numai pentru ea. Din dosarul iniţial a mai fost disjunsă o cauză vizând noi fapte de corupţie, în care sunt implicate nume grele ale politicii şi mediului de afaceri.
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat 23 de pagini din "Ordonanţa de disjungere a cauzei" din dosarul Bica, din acestea rezultând o serie de legături infracţionale între fostul procuror şef DIICOT şi vicepremierul Liviu Dragnea, Ovidiu Tender, Elena Udrea, fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş, "băiatul deştept"din energie Bogdan Buzăianu etc.
Potrivit documentului întocmit de procurori, Alina Bica ar fi intervenit pentru cei menţionaţi, contra unor sume consistente de bani sau alte cadouri. Numai de la Ion Niculae, care ar fi intervenit la ea prin vicepremierul Liviu Dragnea, Bica şi-ar fi luat 3,5 milioane de euro.