Curtea Supremă de Justiţie a R. Moldova va fi reorganizată

Avocaţi, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului vor putea aspira la funcţia de judecător la CSJ.
Procesul judiciar al D. Manole la CSJ a R. Moldova
Procesul judiciar al D. Manole la CSJ a R. Moldova (facebook.com)

Reforma Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost votată de Parlamentul de la Chişinău în a doua lectură, în cadrul şedinţei plenare de joi, 30 martie.

Legislativul informează că documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiţiei. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competenţelor Curţii Supreme de Justiţie.

De asemenea, a fost elaborat şi un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, Curtea Supremă de Justiţie va avea competenţe mai restrânse şi nu va acţiona ca o instanţă de apel, cum se întâmplă în prezent.

Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. Totodată, va fi modificată componenţa Curţii Supreme de Justiţie prin asigurarea accesului la funcţiile de judecător CSJ pentru reprezentanţii altor profesii juridice, precum avocaţi, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Prin aceste modificări legislative parlamentul moldovean susţine că urmăreşte sporirea calităţii actului de justiţie, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătoreşti, consolidarea competenţelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparţiali şi integri, precum şi sporirea încrederii cetăţenilor în sistemul judecătoresc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe