Curtea Europeană: Turcia încalcă drepturile musulmanilor aleviţi la libertatea religioasă

O curte europeană a criticat guvernul turc pentru discriminarea musulmanilor aleviţi şi încălcarea dreptului lor la libertatea religioasă.
Sediul Curţii Europene a Drepturilor Omului în Strasbourg, Franţa. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.04.2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că aleviţii sunt victime ale discriminării “fără o justificare obiectivă şi rezonabilă”.

Decizia a fost luată după ce 203 membri ai comunităţii aleviţilor din Turcia s-au plâns la CEDO în 2010, provocând Ankara pe motivul că a refuzat să le recunoască oficial credinţa.

“Curtea a susţinut că refuzul autorităţilor este echivalent cu lipsa recunoaşterii naturii religioase a credinţei alevite şi a practicilor sale religioase”, a susţinut CEDO după emiterea verdictului.

Turcia, a susţinut CEDO, “privează locurile de rugăciune ale comunităţii Alevite şi liderii săi religioşi de protecţie legală şi acest lucru are numeroase consecinţe în ceea ce priveşte organizarea, continuarea şi finanţarea activităţilor religioase ale comunităţii”.

Curtea a mai ordonat Turciei să plătească pagube în valoare de 3.000 de euro fiecărui reclamant, fiind în total 203 persoane.

Reclamanţii au mai cerut, de asemenea, recunoaşterea liderilor religioşi aleviţi ca funcţionari civili, precum imamii musulmani suniţi.

Ei au susţinut că guvernul turc favorizează musulmanii suniţi, iar aleviţilor refuză să le ofere servicii religioase publice.

Ankara a refuzat să îndeplinească aceste cereri, susţinând că oficialii religioşi din ţară privesc credinţa alevită ca o mişcare în interiorul Islamului şi nu o credinţă de sine stătătoare.

În 2015, CEDO a decis că eşecul Turciei de a scuti locurile de rugăciune alevite de la plata cheltuielilor cu utilităţile a fost un act discriminatoriu.

Alevismul, o ramură a Islamului şiit, este răspândit în principal în sudul şi sud-estul Turciei. Aleviţii reprezintă aproximativ 20% din populaţia ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor