Erdogan înăspreşte cruciada împotriva libertăţii presei. Jurnalişti străini opriţi să pătrundă în Turcia

Turcia a interzis reintrarea unui jurnalist american care locuieşte şi lucrează în ţară, fiind cel mai recent incident în care Ankara interzice intrarea sau acreditarea unor reporteri străini.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

David Lepeska, un corespondent liber profesionist care lucrează cu The Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs şi alte publicaţii, a declarat luni pentru Reuters că autorităţile din aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul l-au anunţat că există o “interdicţie de intrare” emisă pe numele său.

După aproximativ 20 de ore de aşteptare în aeroport Lepeska a primit două alternative: fie să zboare în Italia – ultima sa destinaţie înainte să aterizeze pe aeroportul din Istanbul – fie să zboare în SUA.

Iniţial nu a fost clar de ce i s-a interzis reporterului să pătrundă în ţară, dar un oficial turc a declarat ulterior pentru Reuters că incidentul are legătură cu o prevedere legală care interzice intrarea în Turcia în cazul jurnaliştilor care nu au acreditările de presă potrivite.

Ulterior, Lepeska a publicat pe Twitter imagini cu el însuşi în timp ce se îmbarca într-un avion spre Chicago.

Într-un incident similar care a avut loc sâmbătă, fotojurnalistului grec Giorgos Moutafis, care a fost trimis în interes de serviciu de către revista germană Bild, i-a fost respinsă intrarea în Turcia de oficialii aeroportului din Istanbul.

Moutafis este preocupat în general de pericolele pe care le înfruntă solicitanţii de azil care călătoresc din Orientul Mijlociu spre Europa, dar a relatat şi despre luptele pentru oraşul kurd Kobane din Siria.

“Mi s-a spus, când a fost controlat paşaportul, că numele meu este inclus pe o listă neagră şi că nu mi se permite să pătrund în Turcia. Apoi, mi s-a confiscat paşaportul până în zorii zilei. A trebuit să îmi petrec noaptea într-o cameră din aeroport. Nu mi s-au explicat motivele pentru care mă aflu pe această listă”, a precizat el.

Într-un alt caz, Turcia a arestat o jurnalistă olandeză pentru postarea unui mesaj pe Twitter considerat a fi critic la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Deşi a fost eliberată ulterior, jurnalistei i s-a interzis pe moment să părăsească ţara.

Guvernul turc a fost criticat în ultima perioadă pentru subminarea libertăţii presei şi suprimarea jurnaliştilor şi condamnarea lor la termene lungi de închisoare pentru acuzaţii precum insultarea preşedintelui Erdogan.

Grupurile pentru drepturile omului şi unele mass media turceşti au criticat ceea ce ele susţin a fi o suprimare fără precedent a vocilor din opoziţia turcă. Uniunea Europeană, la care Ankara doreşte să adere, şi-a exprimat de asemenea temerile cu privire la libertăţile mass mediei din Turcia. Aproape 2.000 de cazuri juridice au fost deschise împotriva unor persoane acuzate de insultarea preşedintelui turc de când Erdogan a devenit lider al ţării în 2014.

Pe lângă închiderea sau preluarea unor ziare din opoziţie în lunile recente, autorităţile turce au blocat activitatea unor posturi radio şi de televiziune după ce le-a acuzat de activităţi teroriste. În acelaşi timp, mai multe cadre didactice au fost arestate pe baza unor legi antiteroriste neclare.

Luna trecută, un tribunal din Ankara a ordonat o interdicţie privind accesul la Twitter şi Facebook după ce reţelele de socializare au permis distribuirea unor imagini din timpul unui atac cu o maşină capcană ce a avut loc în capitala turcă.

În plus, într-unul dintre cele mai emblematice cazuri privind suprimarea mass mediei din Turcia, jurnaliştii turci Can Dundar şi Erdem Gul au fost acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat şi că au ajutat o organizaţie teroristă.

De asemenea, website-ul agenţiei de ştiri ruseşti Sputnik a fost blocat recent în Turcia, ducând la tensionarea suplimentară a relaţiilor dintre Ankara şi Moscova.