Turcia amendează un jurnalist pentru că l-ar fi insultat pe preşedintele Erdogan

Turcia continuă să rămână în lumina reflectoarelor în privinţa restricţionării libertăţii presei. În cel mai recent, caz, jurnalistul Can Dündar a fost amendat cu mii de dolari pentru presupusa insultare a preşedintelui turc.
Jurnaliştii turci Can Dündar (dr) şi Erdem Gül.
Jurnaliştii turci Can Dündar (dr) şi Erdem Gül. (Captură Foto)

Can Dündar, redactor şef al ziarului influent al opoziţiei turce, Cumhuriyet, a fost amendat cu aproximativ 10.000 dolari pentru presupusa insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au declarat jurnalistul şi avocatul său.

Avocatul lui Dündar, Blent Utku, a fost citat luni de agenţia de ştiri DPA afirmând că acest caz împotriva jurnalistului a avut legătură cu articole pe care acesta le-a scris despre un scandal de corupţie ce a zguduit guvernul turc în 2013.

Motivul exact al deciziei de luni a tribunalului din Istanbul nu a fost făcut încă public. Avocatul a declarat că va face apel la această decizie.

Dündar a declarat pe contul său de Twitter că, “dacă dezvăluirea adevărului este o infracţiune, vom continua să o comitem”.

În plus, Dündar este implicat, împreună cu Erdem Gül, de la biroul din Ankara al ziarului Cumhuriyet, într-un proces separat pentru presupusa încercare de a răsturna guvernul turc.

Cazul celor doi jurnalişti vizează un raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme islamiştilor din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.

Cumhuriyet a publicat ceea ce a declarat că sunt imagini cu mai multe camioane turceşti care transportau arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle. Jurnaliştii Dündar şi Gül au fost acuzaţi de obţinerea şi divulgarea de secrete de stat “în scopul desfăşurării unor activităţi de spionaj” şi pentru a răsturna “în mod violent” guvernul turc. De asemenea, cei doi au fost acuzaţi şi de susţinerea unei “organizaţii teroriste înarmate”.

Jurnaliştii au fost arestaţi la sfârşitul lunii noiembrie şi au fost ţinuţi în arest de atunci, în închisoarea Silivri de lângă Istanbul. Procurorii turci au cerut sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru cei doi. Cazul a declanşat o controversă puternică atât în interiorul cât şi în afara Turciei. Erdogan l-a avertizat personal pe Dündar că “va plăti scump” din cauza relatărilor respective.

Grupurile pentru drepturile omului şi pentru libertatea mass mediei s-au plâns în repetate rânduri că Turcia subminează dizidenţa. Aproape 2.000 de cazuri juridice au fost deschise împotriva unor persoane acuzate de insultarea preşedintelui turc de când Erdogan a devenit lider al ţării în 2014.

În plus, duminică, o jurnalistă olandeză de origine turcă a fost arestată la o zi după ce aparent l-ar fi criticat pe Erdogan într-un articol. Ebru Umar a fost eliberată ulterior, dar i s-a interzis să părăsească Turcia pe durata investigaţiei.

Problema restricţionării libertăţii de exprimare şi a mass mediei din Turcia a fost extinsă în afara ţării, după ce autorităţile germane au cedat presiunilor Ankarei şi au permis deschiderea unei anchete penale împotriva umoristului german Jan Böhmermann pentru o poezie care îl vizează pe Erdogan.

Turcia a cerut jucedarea lui Böhmermann pentru insultarea unui şef de stat străin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe