Libertatea de exprimare umbreşte vizita efectuată de Merkel în Turcia

Ministrul german al justiţiei Heiko Maas a cerut cancelarului german Angela Merkel să discute deschis despre libertatea de exprimare în timpul vizitei sale în Turcia. Vizita se va concentra, totuşi, pe criza refugiaţilor.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul german Die Welt, ministrul german al justiţiei Heiko Maas a declarat că „în viitor, trebuie să adresăm condiţiile prealabile ale aplicării legii, separării puterilor şi ale plurarismului cu privire la Turcia în termeni clari la toate nivelurile”.

„Libertatea de opinie, a artei şi a presei nu sunt negociabile într-un stat de drept şi susţinem că partenerii noştri trebuie să asigure acest lucru la fel de mult precum o facem noi”, a declarat el.

Comentariile lui Maas au loc în mijlocul unui scandal continuu în Germania cu privire la poemul comediantului Jan Böhmermann care îl vizează pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta din urmă l-a dat în judecată pe satiristul german pentru defăimare.

Lege contestată

Paragraful 103 din Codul Penal german protejează şefii de stat străini în faţa insultelor şi a fost evocat de Berlin ca o justificare pentru continuarea procedurilor legale.

Cazul a declanşat de asemenea o dezbatere aprinsă în Germania, precum şi un val de furie cu privire la decizia Berlinului de a da undă verde investigaţiei. Dacă este condamnat, Böhmermann, care şi-a suspendat emisiunea televizată pentru moment, ar putea primi o sentinţă de până la 5 ani de închisoare.

Refugiaţii

În interviul de sâmbătă cu Die Welt, Maas a declarat că guvernul a fost de acord că ideea unei crime de lezmajestate este una învechită şi că această ofensă va fi abolită. Conform informaţiilor primite de ziarul Die Welt din surse guvernamentale, proiectul de lege este deja în faza de coordonare interdepartamentală, iar Merkel plănuieşte să abolească paragraful respectiv până în 2018.

Înaintea călătoriei sale în Turcia, Merkel a insistat vineri că libertatea de exprimare este importantă pentru ea.

O întâlnire între Merkel şi Erdogan nu a fost programată în timpul acestei vizite în Turcia, dar cancelarul a declarat că toate chestiunile vor fi menţionate în timpul dialogului cu premierul turc Ahmet Davutoglu, cu care se întâlneşte sâmbătă.

Obama o laudă pe Merkel

Merkel va vizita şi o tabără de refugiaţi în apropiere de graniţa siriană, cu doar o zi înainte să se întâlnească cu preşedintele american Barack Obama la târgul comercial din Hanovra, centrul Germaniei.

Preşedintele american a lăudat-o pe Merkel pentru politica sa puternic contestată privind refugiaţii. Poziţia cancelarului a fost curajoasă, la fel precum a multor cetăţeni germani, a declarat Obama în ediţia de sâmbătă a ziarului german Bild, adăugând că Merkel a dat dovadă de o adevărată conducere politică şi morală.

Turcia este un partener cheie al UE când vine vorba de gestionarea afluxului masiv de refugiaţi şi solicitanţi de azil care încearcă să ajungă în Europa, mulţi fugind din calea conflictelor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi Africa. Recent a fost încheiat un acord între UE şi Turcia pe baza căruia Ankara va avea grijă de solicitanţii de azil din Turcia în schimbul unei sume iniţiale de 3 miliarde de euro. În plus, pentru fiecare refugiat sirian ilegal trimis înapoi din Grecia în Turcia, UE va trebui să primească un refugiat direct din Turcia. Acordul mai prevede impunerea unei regim de călătorie fără vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii turci şi o revitalizare a discuţiilor privind aderarea Turciei la UE.

După călătoria ei în Turcia, Merkel şi Obama se vor întâlni duminică la deschiderea Târgul Comercial din Hanovra. Conform Casei Albe, preşedintele american doreşte să promoveze contestatul şi criticatul acord de comerţ liber TTIP. Sâmbătă, zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi la o demonstraţie în masă în Hanovra împotriva TTIP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe