Curtea de Apel a dat un nou termen în procesul societăţii civile contra Chevron, Guvern şi ANMR
alte articole
Judecătorii Curţii de Apel au stabilit pentru 20 noiembrie următorul termen in procesul intentat de cateva ONG-uri Guvernului, companiei Chevron şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Asociaţiile care au depus decis sa lupte în instanţă împotriva exploatării gazelor de şişt sunt Salvaţi Bucureştiul, Euro-Agora, România Dreaptă, Greenpeace CEE România şi Pro Vulcan, ultima asociaţie fiind însă scoasă din cauză deoarece nu este încă înregistrată ca ONG. Organizaţiile non-guvernamentale cer anularea acordurilor în baza cărora compania Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de şist în perimetrul Bârlad şi în trei zone din judeţul Constanţa.
"Procesul este în faza în care părţile administrează probe, în sensul că fiecare dintre părţi depune acte, noi ca să dovedim că gazele de şist nu sunt bune, Chevron ca să dovedească cât de bune sunt ele. În plus, trebuie să cerem nişte acte care au stat la baza acestor acorduri petroliere, care au fost emise de Guvern şi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, acte care nu sunt încă la dosar", a declarat, miercuri, Nicuşor Dan preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, preluat de mediafax.
În sprijinul cererii de a se interzice exploatarea gazelor de şist, ONG-urile dau drept exemplu statul francez care a stopat pe termen nedeterminat acest gen de exploatări şi o hotărâre a Parlamentului European:
"În cadrul termenului de azi [miercuri, n.r.] am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioadă nedeterminată, să oprească toate explorările şi exploatările gazelor de şist în Franţa şi prin care suspendă toate avizele pe care Guvernul francez le dăduse deja, inclusiv o decizie foarte recentă a Curţii Constituţionale Franceze, care spune că această lege este constituţională. Am mai depus o hotărâre foarte recentă a Parlamentului European, care spune că trebuie să se modifice directiva pentru elaborarea raportului de mediu, special pentru gaze de şist, pentru că ele, nefiind incluse în dreptul european, în momentul în care s-a dat această directivă şi, odată cu acordul petrolier, ele puteau fi exploatate fără vreo mare constrângere", a mai spus Nicuşor Dan.
În apărarea Chevron, avocatul companiei a depus la termenul de miercuri, un DVD în care este înfăţişat modul în care se explorează gazele de şist.
Chevron a obţinut în data de 3 octombrie de la autorităţile vasluiene autorizaţie de construire pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la câteva sute de metri de satele Pungeşti şi Siliştea. Chevron obţinuse în prealabil toate avizele necesare de la autorităţi, în ciuda protestelor localnicilor, a militanţilor ecologişti şi a unei părţi a societăţii civile.
Lucrările companiei Chevron în zona Vasului au fost temporar suspendate după ce pe 14 octombrie, sătenii din Pungeşti au oprit înaintarea utilajelor companiei gazifere, formând un lanţ uman din trupurile lor.După ce jandarmii i-au împrăştiat în forţă pe localnicii Vaslui, protestele au luat amploare, mii de români alăturându-se cauzei vasluienilor pe reţelele sociale şi alte sute deplasându-se la Pungeşti pentru a manifesta solidar alături de săteni.
În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.