Victor Ponta de la Washington: "Nici vorbă ca Chevron să se retragă din România"

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

"Nici vorbă ca Chevron să se retragă din România", a declarat Premierul Victor Viorel Ponta luni din Statele Unite, unde are întâlniri cu o serie de investitori strategici, printre care compania Chevron.

Cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la Washington, premierul Ponta a asigurat că Executivul va sprijini exploatarea gazelor de şist atâta timp cât condiţiile de mediu sunt îndeplinite:

"Guvernul pe care îl conduc e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate toate standardele de mediu", a declarat Ponta luni, la Washington.

În timp ce mii de oameni protestează în ţară împotriva exploatării gazelor de şist, din SUA premierul informează că reprezentanţii companiei Chevron l-au informat că nu intenţionează să se retragă din România, ci doar să informeze populaţia mai clar asupra condiţiilor de protecţie a mediului şi celor tehnologice, cât şi a avantajelor economice pe care le aduc exploatările.

Premierul şi-a exprimat convingerea că cei care protestează împotriva fracturării hidraulice vor accepta explicaţiile Chevron, cu excepţia acelei minorităţi "radicale" care nu se comportă "raţional".

"Eu sunt absolut convins - şi ei sunt convinşi - că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional", a afirmat Ponta.

Premierul a transmis de la Washington un mesaj public, şi anume, că toate companiile care investesc în România pot fi convinse că nu au motive de teamă şi că legea este respectată, iar cei care încalcă legile şi atentează la integritatea altei persoane sau a proprietăţilor sunt sancţionate.

Pe reţelele sociale din România, circulă vestea că jandarmii vor interveni din nou la Pungeşti.

În sprijinul exploatării gazelor de şist, care în Romania vor fi aduse la suprafaţă prin metoda fracturării hidraulice (despre care specialiştii afirmă că: poluează apele, îmbolnăveşte vegetaţia, poluează aerul, provoacă cutremure şi, în timp, oamenii ce trăiesc în zone poluate în acest fel fac tot felul de cancere şi boli mutagene), premierul a descris din S.U.A. numeroasele avantaje economice ale exploatărilor de acest gen:

"Avantajele economice sunt uriaşe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câştiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime faţă de preţul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist şi aflăm cu mare invidie - pentru că ştiu că e un subiect care în România a generat atâtea probleme sociale şi economice, chiar şi politice - că se construiesc şapte noi combinate de îngrăşăminte chimice, adică ceea ce în România şi în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că preţul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Mă gândeam că mi-aş dori ca şi în România să putem să ne păstrăm combinatele de îngrăşăminte, toate acele facilităţi industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniştrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preţuri mai ieftine", a declarat V. Ponta, preluat de mediafax.

România, Pungeşti, Chevron

Managerul Chevron pentru România, Tom Holst, a anunţat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă, până când "siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune", informează Realitatea.

Holst a făcut publice "motivaţiile" din spatele suspendării temporare a explorărilor Chevron de la Pungeşti:

"Aş dori să fac precizări cu privire la motivele suspendării activităţii în zona localităţii Pungeşti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate", a spus Tom Holst.

Reamintim că explorările Chevron au fost stopate după ce localnicii au protestat zile în şir împotriva instalării primei sonde Chevron la 650 de metri de satul lor.

Utilajele trimise să înceapă forările au fost întâmpinate în genunchi de săteni, care au format un lanţ uman din trupurile lor.

Jandarmii au spulberat violent lanţul uman.

Mii de români din ţară şi străinătate susţin protestul sătenilor din Pungeşti. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 500 de oameni s-au alăturat şi fizic protestelor din Vaslui. Drumul bucureştenilor spre satul vasluian a fost stopat de câteva ori de forţele de ordine.