Câmp petrolier licitat ilegal naşte ciocniri violente în Brazilia

Brazilienii au protestat luni împotriva licitaţiei care a avut ca obiect concesionarea câmpului petrolier Libra, cu o valoare estimată la 12 miliarde de barili. Licitaţia a fost câştigată de gigantul chinez CNOOC împreună cu Royal Dutch Shell şi Total.
Epoch Times România
22.10.2013

Brazilienii au protestat luni împotriva licitaţiei care a avut ca obiect concesionarea câmpului petrolier Libra, cu o valoare estimată la 12 miliarde de barili. Licitaţia a fost câştigată de gigantul chinez CNOOC împreună cu Royal Dutch Shell şi Total.

Licitaţia permite companiilor câştigătoare să obţină un procent de 60% din valoarea câmpului, statului brazilian revenindu-i numai 40%, o valoare mai mică decât permit legile Braziliei.

La Barra da Tijuca, lângă Rio de Janeiro, Forţa Naţională de Securitate a folosit gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe de cauciuc pentru a dispersa un grup de aproximat 300 de manifestanţi. Mai mulţi protestatari au fost răniţi.

"Au fost scene bizare" a relatat de la faţa locului reporterul BBC Wyre Davies. În acţiunea lor împotriva protestatarilor, fortele de ordine nu s-au sfiit să folosească gaze lacrimogene şi grenade cu gaz paralizant pe o plajă înţesată cu turişti şi iubitori de soare, care priveau scena stupefiaţi".

Din grupul de protestatari făceau parte membri a numeroase sindicate reprezentând lucrătorii din industria petrolieră, care au declanşat de joi grevă la peste 40 de platforme petroliere şi rafinării.

Presa locală a raportat că protestatarii au încercat să incendieze o maşină şi să blocheze drumul autoturismelor care îi transportau pe oficiali de la Ministerul Minelor şi Energie la hotelul unde urma sa aibă loc licitaţia pentru dreptul de exploatare a terenului petrolier.

Sindicatele acuză guvernul că "vinde" bogăţiile Braziliei.

Unsprezece companii petroliere internaţionale s-au declarat interesate de câmpul petrolifer de la Libra, iar nouă dintre ele au achitat deja taxa de participare la licitaţie.

Zăcămintele de petrol de la Libra se află în Atlantic, la o la o adâncime de aproximativ 5.000 m, sub un strat gros de sedimente saline, ceea ce face extrem de dificilă explorarea lor. Guvernul brazilian speră că aducând specialişti străini care au mai multă expertiză, va putea să exploateze uriaşele zăcăminte, aflate la o mare adâncime.

Criticii afirmă însă că explorarea rezervelor de petrol ar trebui să fie monopol de stat.

Alţii, în schimb, susţin că regulile stabilite de Guvern pentru licitaţie i-au speriat pe marii jucători ai piaţei gen BP şi Exxon, căci permit o prea mare intervenţie a statului în explorări.

Câmpul petrolier de la Libra aparţine Agenţiei guvernamentale Naţional Petroleum şi este parte a uriaşei rezerve de petrol descoperite în 2010, sub un strat de piatră, nisip şi sare din oceanul Atlantic.

Descoperirea dublează practic potenţialul cunoscut de rezervele de petrol din Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor