”Cursul” de stimă de sine

(photos.com)

Se pare că toată lumea doreşte să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii sale. Din păcate, există cei care investesc timp, efort şi bani în auto-îmbunătăţire şi totuşi nu reuşesc. Cei care ţin diete îşi recapătă greutatea pierdută - plus câteva kilograme în plus. Cei îngrijoraţi încearcă să gândească pozitiv - până când panica loveşte din nou şi din nou.

Mii de persoane se alătură cluburilor de sănătate şi apoi le părăsesc. Alţii cumpără maşini scumpe de făcut exerciţii şi în cele din urmă le ascund prin dulapuri departe de vedere. Cele mai multe dintre aceste persoane cred că au "o stimă de sine scăzută".

Consolidarea stimei de sine este o obsesie naţională şi o industrie de milioane de dolari. Talk show-urile preamăresc încrederea în sine şi în fiecare an sunt publicate cărţi şi materiale pe acest subiect. Şcolile investesc multe ore îndoctrinând copii să se simtă bine despre ei înşişi.

Sistemul modern al stimei de sine are şi partea sa întunecată. Influenţaţi de retorică, unii educatori resping notele, susţinând că notele mici îi fac pe elevi să se simta "prost faţă de ei înşişi".

Cu toate acestea, eliminarea acestor note îi privează pe elevi de etapele importante ale progresului.

Când am fost elev, tatăl meu m-a învăţat să caut răspunsurile la întrebările la care am greşit. Mi-a spus că în acest fel le voi ţine minte mai mult.

Cei mai mulţi dintre studenţii de azi nu par a fi conştienţi de această strategie. Când am întrebat o tânără care a obţinut 7 din 10 la un test dacă a căutat răspunsurile la restul de întrebări, aceasta a răspuns: "De ce? Mi-am primit nota".

Simbolism versus substanţă

Trendul stimei de sine din zilele noastre tinde spre simbolism mai degrabă decât spre substanţă cu banere, premii, recunoaştere, stele de aur şi autocolante cu smily faces. Această obsesie cu stima de sine este dificil de contestat pentru că totul pare atât de inofensiv.

Ce ar putea fi în neregulă cu a ajuta oamenii să se simtă bine despre ei înşişi? Multe, de fapt.

În cazul în care elevii iau stima de sine prea în serios vor fi prost pregătiţi pentru un mediu de afaceri competitiv. Noii angajaţi descurajaţi dau vina pe sistem, presiunile de la locul de muncă, sau pe management pentru necazurile lor.

După ani de dat lucrări de control şi de aşteptare a rezultatelor, elevii aşteaptă un feedback similar de la managerul lor. La locul de muncă, feedback-ul este în cel mai bun caz necorespunzător- excepţie făcând evaluările de performanţă incomode.

Atunci când se dă feedback-ul privind performanţa la locul de muncă, mulţi angajaţi tineri reacţionează ca şi cum ar fi un atac personal. Acest lucru îi face complet neajutoraţi atunci când încearcă să îşi îmbunătăţească în mod semnificativ performanţele.

Activiştii pentru stima de sine ar dori ca noi să credem că acest sistem este o ştiinţă. Nu este.

În Dincolo de terapie, Dincolo de Ştiinţe, Anne Wilson Schaef afirmă: "Lucrăm după un model (încă larg răspândit) care practic afirma că dacă am înţeles o problemă (şi, uneori, îl putea face pe client să o înţeleagă) problema a fost rezolvată. ... Am văzut că sub masca obiectivităţii ştiinţifice, psihologia şi psihiatria în esenţă funcţionau având o bază emoţională, care judecă şi care de multe ori acuza şi era nepoliticoasă faţă de client".

Doar intuiţia nu îţi poate îmbogăţi viaţa. Acţiunile, nu intenţiile, sunt cele care produc rezultate noi sau diferite. După cum a spus un filozof: "A şti şi a nu face, este a nu şti deloc".

Aici este prima dintr-o serie de măsuri pentru a pune stima de sine într-o perspectivă corectă.

Sfaturi

Atunci când intri în panică, întreabă-te: "Ce spune asta despre mine în acest moment?"

Iată câteva exemple de fraze "criminale" şi alternativele lor:

• Spatele mă omoară! Substitut: Spatele meu se simte inflamat.
• Sunt stresat! Substitut: programul meu solicitant este ...
• Sunt supărat. Substitut: Încep să devin supărat.
• Nu pot gândi limpede. Substitut: Reacţiile mele îmi întunecă gândirea.
• Trebuie să reuşesc. Substituie: Vreau să reuşesc, dar nu trebuie neapărat.
• Nu pot face asta! Substitut: Am dificultăţi în a face acest lucru.

Prin contestarea puternică a reacţiilor negative sau exagerate se reduce semnificativ stresul, în timp ce se acceptă pe deplin responsabilitatea pentru alegerea reacţiilor tale emoţionale.

Vă rugăm să nu lăsaţi simplitatea acestei idei să vă păcălească. Ceea ce pare simplu, s-ar putea să nu fie uşor. Ceea ce poate fi uşor de făcut este, de asemenea, uşor de nefăcut.

Urmaţi această abordare pentru o săptămână şi vedeţi ce se întâmplă cu dvs.

Dave Mather este un specialist în îmbunătăţirea performanţei de la Dale Carnegie Business Group în Toronto. Editorialele lui pot fi citite la ept.ms/dave-mather