Deţii controlul în viaţa ta?

. (www.pixabay.com)
Vlad Negrilă
28.11.2014

Unde-i sursa fericirii tale? Este în tine, în alţi oameni sau alte circumstanţe? Într-un mod paradoxal, oamenii care simt nevoia să controleze sunt cei care de cele mai multe ori cred că nu au control asupra lor sau a vieţii lor. Mulţi oameni încearcă să controleze ceea ce nu pot controla - alţi oameni - în loc să controleze ceea ce pot, cum ar fi emoţiile şi acţiunile pe care aleg să le facă.

Aşa ajung ca fără să-şi dea seama, să fie controlaţi de ceilalţi, de dependenţele lor, de frică şi vinovăţie. Oamenii care reuşesc să-şi influenţeze modul în care se simt şi ceea ce cred despre evenimentele din viaţa lor, ajung să fie fericiţi şi să se bucure de succes. În loc să se simtă ca nişte victime din cauza altor oameni sau din cauza vieţii, ei simt o motivaţie interioară şi cred cu certitudine că eforturile lor vor genera rezultate, fie într-o direcţie fie în alta.

În cele ce urmează vom explora factorii cei mai importanţi care stau la baza motivaţiei şi vei putea aplica practic anumite lucruri astfel încât să simţi că eşti în control.

Independenţa

Asta înseamnă să preiei frâiele vieţii tale şi să treci la acţiune pe cont propriu. Poţi în continuare să ţii cont de factorii din exterior, însă luând în considerare toate elementele, comportamentul tău reflectă alegerea pe care tu ai făcut-o.

Independenţa este o nevoie fundamentală a oamenilor, indiferent de cultură. Persoanele care simt că sunt independente ajung să fie mai echilibrate mental şi să aibă relaţii sociale mai sănătoase. Astfel ajung să aibă o stare de bine generală şi încredere în sine.

Când eşti independent poţi să spui „nu” celor care pun presiune pe tine. Ceea ce faci este conform cu valorile, nevoile şi convingerile tale, fapt ce-ţi oferă control asupra gândurilor şi emoţiilor tale. Este opusul unei firi rebele sau a unei persoane care încearcă mereu să-i mulţumească pe ceilalţi. Acţiunile şi gândurile unei personalităţi rebele nu denotă independenţă. De fapt ele sunt o reacţie dusă în cealaltă extremă atunci când intră în contact cu o personalitate autoritară şi astfel persoana ajunge să fie influenţată foarte mult de aceasta.

De fapt, independenţa te ajută să-l asculţi pe cel de lângă tine într-un mod care nu este defensiv şi îţi permite să-ţi schimbi perspectiva pentru a acumula noi informaţii.

Când îţi lipseşte independenţa, atunci eşti controlat de ceea ce fac alţii, ceea ce gândesc, modul în care se simt şi te adaptezi ca să te conformezi situaţiei. Astfel poţi să ajungi să întâlneşti dificultăţi atunci când vrei să iei decizii sau să treci la acţiune pe cont propriu şi începi să cauţi mereu opinia celor din jur. Această tendinţă reiese dintr-o părere de sine mai puţin bună şi cu timpul există riscul ca acest obicei să fie considerat ca fiind ceva normal.

Orientare externă vs. orientare internă

Convingerile ne afectează de asemenea acţiunile şi determină dacă avem o atitudine activă sau pasivă în viaţă. Dacă ai învăţat din experienţă că ceea ce spui sau faci nu are un impact anume, atunci rişti să-ţi dezvolţi un sentiment al inutilităţii, o atitudine de genul: „e, şi ce mai contează..”. Începi să te autoinfluenţezi să nu mai treci la acţiune. Acest lucru scoate la iveală convingerea că ai o orientare predominantă către exterior, că te laşi controlat de “forţe” din exterior. Parcă simţi că nu ai nicio putere pentru a-ţi atinge obiectivele sau a influenţa ceva în viaţă.

Pe de altă parte, dacă ai o orientare predominantă către interior, ai convingerea că, dacă te pregăteşti şi pui osul la muncă, poţi obţine rezultate. Eşti mult mai determinat şi devii mai responsabil în ceea ce faci, în modul în care te simţi şi în îndeplinirea nevoilor tale. Eviţi să dai vina pe cei din jur sau pe circumstanţe din afară pentru eşecurile sau victoriile tale. Îţi mobilizezi resursele pentru a-ţi îndeplini dorinţele şi nu aştepţi semne, circumstanţe sau ca altcineva să-ţi dea o direcţie în care să mergi.

Autoapreciere

Autoaprecierea este foarte importantă pentru motivaţie. Reprezintă credinţa în forţele proprii. Faptul că ştii că eforturile pe care le faci vor avea un efect. Acest lucru este învăţat prin asumarea de riscuri şi experienţă. Pe măsură ce îndemânarea ta devine din ce în ce mai bună şi treci prin evenimente şi locuri necunoscute, dobândeşti stimă de sine, curaj şi motivaţia care te determină să te schimbi. Oamenii care se îndoiesc de faptul că pot să realizeze ceva, de cele mai multe ori nici nu vor încerca.

Concluzii

Aminteşte-ţi că dezvoltarea stimei de sine este un lucru fundamental pentru independenţă. Descoperă ce-ţi doreşti, care sunt nevoile şi pasiunile tale. Asumă-ţi riscuri, inclusiv riscuri interpersonale, totul pentru a deveni mai competent, independent şi eficient. Toate acestea îţi vor creşte stima de sine şi astfel te vei simţi motivat să-ţi asumi mai multe riscuri.

Oamenii sunt motivaţi atunci când sunt pregătiţi, îşi doresc asta şi vor să treacă la acţiune.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor