Curiozităţi culinare: De ce tortul “Pan di Spagna” se numeşte astfel?

Haideţi să aflăm de ce tortul pufos şi simplu se numeşte astfel, făcând un pas înapoi în timp. Poartă numele Spaniei, dar originea prăjiturii este... italiană!
Pan di Spagna (captură foto giallozafferano.it)
Mioara Stoica
16.11.2021

“Pan di Spagna” este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute reţete de patiserie, dar, în ciuda numelui, nu s-a născut în Spania. Vorbim despre reţeta de bază pentru majoritatea prăjiturilor umplute şi un ingredient în multe deserturi tradiţionale, cum ar fi supa engleză, formată din trei ingrediente simple: făină, ouă şi zahăr. Pentru a descoperi originile acestui dulce, trebuie să ne întoarcem cu aproape 300 de ani în urmă şi să schimbăm ţările. Să ne mutăm în Spania pentru a descoperi originile clasicei prăjituri pufoase.

Istoria şi originile tortului “pan di Spagna”

După cum vă puteţi imagina, există multe poveşti şi legende în jurul acestei reţete. Pentru a o găsi pe cea mai probabilă, aruncaţi o privire în istorie. În 1748, Domenico Pallavicini, descendent al unei familii genoveze bogate, a fost trimis ca ambasador la curtea din Madrid cu scopul de a stabili relaţii comerciale.

Aşa cum era obiceiul, a dus cu el o mulţime de servitori şi oameni de încredere, inclusiv pe cofetarul Giovanbattista Cabona, cunoscut sub numele de Giobatta. El a fost cel care, cu ocazia unei recepţii importante, a creat acest tort moale, galben-pai.

A fost un succes imediat, până în punctul în care spaniolii l-au numit “pâte génoise” (aluat genovez) în onoarea oraşului de origine al oaspeţilor lor, Genova. Cu timpul, reţeta s-a răspândit în Spania, unde a fost uşor modificată, dând naştere la ceea ce este acum preparatul tradiţional numit pandişpan. Acesta este uşor diferit. Diferenţa între pandişpan şi “pâte génoise” este în modul de preparare. “Pâte génoise” se prepară la cald, ouăle se bat la bain-marie până se obţine o cremă. Pandişpanul se prepară simplu, la rece. În ambele cazuri, ingredientele nu includ niciodată drojdie.

Dulcele a fost apreciat şi recunoscut ca fiind o adevărată inovaţie în aşa măsură, încât în mai puţin de o sută de ani, ceea ce pentru acea vreme era ceva obişnuit, în 1855 a devenit subiect de examen în severa şcoala de maeştri de patiserie din Berlin, alături de amestecul de ciocolată şi migdalele din prăjitura Sacher.

Istoria tortului “pan di Spagnia” este într-adevar interesantă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor