Cum vor parlamentarii să îi încurajeze pe românii plecaţi în străinătate să revină în ţară

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
04.10.2024

Pentru a facilita întoarcerea în ţară a românilor plecaţi la muncă peste hotare, mai mulţi parlamentari propun, prin intermediul unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat, introducerea programe de finanţare şi facilităţi pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, dar şi ajutoare, facilităţi sau scutiri fiscale, relatează avocanet.ro.

Proiectul de lege, care vizează conectarea românilor din afara graniţelor cu ţara, după cum apare chiar în titlul acestuia, “stabileşte cadrul legislativ pentru implementarea măsurilor şi mecanismelor necesare facilitării reîntoarcerii în ţară sau conectării cu România a cetăţenilor români stabiliţi temporar sau permanent în străinătate, prin intermediul diferitelor servicii şi programe dedicate”.

Potrivit sursei citate, în primul rând, românii care se întorc acasă vor beneficia de acces prioritar în cadrul programului “Prima Investiţie”, care le permite celor care dispun de un capital de cel puţin 250.000 de euro şi investesc în industria din România să beneficieze de o cofinanţare, din partea statului, de valoare egală cu suma investită.

În plus, românii care decid să revină în ţară vor avea acces prioritar la programele guvernamentale “Prima Fermă”, “Prima Livadă” şi “Prima Seră”, prin care se oferă finanţări cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro pentru fiecare proiect.

Conform proiectului de lege, acces prioritar vor avea românii întorşi din străinătate şi în cazul programelor de finanţare stabilite semestrial de către autorităţile publice centrale, prin care e sprijinită înfiinţarea de microintreprinderi şi desfăşurarea de activităţi independente în diverse meserii artizanale şi profesii din domeniul construcţiilor, sau în cazul Programului Anual pentru Investiţii în Turism (se pot obţine finanţări de până la 200.000 de euro/ proiect).

Proiectul mai prevede ca societăţile nou-înfiinţate de cetăţenii români repatriaţi beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar peste acest plafon, impozitul aplicat va fi unul redus, cuprins între 1% şi 3%.

De asemenea, proiectul mai include şi programul “Prima Casă – Diaspora”, prin care românii care se întorc în ţară pot accesa credite ipotecare garantate de stat pentru achiziţia de locuinţe.

Totodată, românii care revin în ţară vor beneficia de un ajutor financiar de relocare, acoperit în proporţie de 75% de Guvern şi 25% de autorităţile judeţene, pentru o perioadă de trei luni, valoarea acestuia fiind echivalentul unui salariu mediu net pe lună.

În ceea ce le priveşte pe viitoarele mame care se întorc în ţară, acestea vor beneficia de asistenţă medicală gratuită şi de acces gratuit la servicii medicale în sistemul public din România, dacă naşterea are loc în România, după finalizarea procesului de repatriere.

Totuşi, continuă avocanet.ro, pentru a beneficia de toate aceste măsuri, românii care revin în ţară vor trebui să facă dovada că au desfăşurat activităţi în afara României pentru o perioadă de cel puţin un an şi să aibă cazierul curat. În plus, aceştia vor trebui să se înscrie în Platforma Unică a Românilor din Diaspora şi să rămână pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data reîntoarcerii în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor