Cum şi de ce a inventat generalul rus Gherasimov sistemul de rachete occidental inexistent „Dark Typhoon”
Un exemplu destul de grăitor al modului inadecvat în care conducerea politico-militară a Rusiei percepe realitatea a fost relevat recent de publicaţia ucraineană de analiză militară Defense Express.
Potrivit sursei citate, Ministerul rus al Apărării a organizat, miercuri, o şedinţă de informare pentru ataşaţii militari acreditaţi la Moscova, în care principalul „vorbitor” a fost şeful Statului Major al forţelor armate ruse Valery Gherasimov.
Briefingul a fost „împănat” cu teze propagandistice prin care Kremlinul încearcă să justifică agresiunea împotriva Ucrainei. În acest context, Gherasimov a vorbit despre o presupusă ameninţare la adresa Federaţiei Ruse din partea unui complex de rachete occidentale inexistent „Dark Typhoon”. Ideea a fost primită chiar de ruşi ca fiind ambiguă.
Pentru a fi mai precis, într-unul dintre secţiunile discursului său, şeful Statului Major rus a afirmat despre presupusa „activitate sporită a ţărilor NATO în apropierea graniţelor Rusiei”, iar ca o „ilustrare” a acestui lucru, Gherasimov a dat exemplul desfăşurării sistemului de rachete terestre „Dark Typhoon” în Danemarca, despre care se presupune că are o rază de tragere de până la 2.400 de kilometri.
Nuanţa situaţiei este că niciuna dintre ţările occidentale nu are un sistem de rachete cu acest nume.
În acest context, este logic să sugerăm că sintagma „Dark Typhon” a apărut în rândul ruşilor prin combinarea elementelor din numele altor două sisteme de rachete - hipersonicele Dark Eagle şi Typhon.
Dark Eagle este un complex hipersonic terestru pentru armata SUA, rachetă care costă 41 milioane USD, iar primul test de lansare cu succes a avut loc abia în decembrie 2024, după mai mulţi ani de încercări nereuşite.
Caracteristicile declarate ale acestui complex sunt: viteza de zbor este de Mach 4,9, raza de tragere atinge 3.100 de kilometri, masa focosului nu este dezvăluită, bateria va fi formată din patru lansatoare cu o salvă totală de opt rachete.
La rândul său, Typhon este un complex cu rază medie de acţiune cu un UAV Mark 41, de la care pot fi utilizate două tipuri de rachete - racheta de croazieră Tomahawk în versiunea terestră şi racheta SM-6 pentru tragere în modul „sol-sol” la o distanţă de până la 460 de kilometri.
Doar că Alianţa nu a desfăşurat până în prezent niciunul dintre aceste două sisteme de rachete în Danemarca sau în alte ţări europene.
În acest an, în aceeaşi Danemarca, pe insula Bornholm, în timpul exerciţiilor din mai 2024, a fost înregistrată desfăşurarea unui sistem complet diferit - MK70 PDS, care aparţine Marinei SUA şi care, potrivit informaţiilor publice, este adaptat numai pentru utilizarea rachetelor antiaeriene de tip SM-6 şi SM-3.
În acelaşi timp, în contextul exerciţiilor de la Bornholm, s-a subliniat că utilizarea MK70 PDS a fost practicată tocmai sub SM-6, ca parte a sarcinilor de acoperire a convoaielor care se deplasează prin Marea Baltică.
„Libera interpretare a evenimentelor” descrisă mai sus de către Statul Major al Forţelor Armate Ruse a fost primită ca fiind ambiguă chiar şi de către propagandiştii ruşi. Toate acestea subliniază în acelaşi timp cât de inadecvat percepe Kremlinul realitatea înconjurătoare în general.