Cum se spală cravata?

Cravata este un accesoriu foarte delicat care necesită o atenţie deosebită, mai ales atunci când se pătează.
Cravata (photopin.com)
Mioara Stoica
27.02.2016

Se poate spăla cravata?

O pauză de prânz cu colegii, o cafea la birou, un aperitiv după serviciu: cravata este accesoriul bărbaţilor cel mai ameninţat cu pătarea, având în vedere locaţia sa centrală. Dar nu numai, este un element care necesită o atenţie foarte specială, deoarece nu se poate spăla în maşina de spălat. Motivele sunt numeroase: ţesătura delicată (de multe ori de mătase), membrana interioară care o face uşor "curbată", pliul studiat la milimetru, toate acestea nu pot tolera o spălare tradiţională.

Din aceste motive, în mod normal, o cravată pătată se duce la curăţătoria chimică, unde poate fi tratată corespunzător. Dar există şi remedii casnice, care de multe ori pot remedia într-adevăr problema. Desigur, fiecare tip de pată ar trebui tratată cu remedii adecvate şi fiecare cravată are o etichetă care indică modul de curăţare, dar unele sfaturi generale pot fi folositoare.

În primul rând, este evident că înainte de a acţiona pe pată este bine ca aceasta să fie tamponată, iar mizeria trebuie îndepărtată imediat cu un cuţit. Se evită astfel ca ţesătura cravatei să o absoarbă în cantitate mare. Dar, dacă nu aveţi posibilitatea să luaţi măsuri imediate, puteţi încerca acasă, mai târziu, tamponând pata cu un solvent, cum ar fi tricloretilena, pus pe o bucată de bumbac, o soluţie care ar putea fi suficientă pentru eliminarea acesteia. Dacă pata este dintr-o substanţă grasă, în afară de solvent presăraţi pudră de talc, lăsaţi-o să acţioneze timp de aproximativ zece minute sau până absoarbe toată grăsimea şi îndepărtaţi-o cu o perie. Ar trebui să elimine orice urmă de grăsime.

În cazul în care pata este mai lejeră, frecaţi-o pur şi simplu cu săpun delicat uscat, iar apoi tamponaţi stratul alb lăsat de acesta cu apă caldă (fără înmuiere).

În cazul petelor de praf (de zahăr, produse de machiaj, grafit), nu udaţi dar periaţi cu grijă, o acţiune pe care ar trebui să o faceţi oricum în fiecare seară înainte de a pune cravata în şifonier, evitând astfel ca resturile care nu sunt vizibile să intre în fibrele acesteia.

Pentru petele foarte dificile, cum ar fi cerneala, aveţi nevoie de un agent ad-hoc pentru îndepărtarea petelor şi un sfat bun este acela de a duce imediat cravata în curăţătoria chimică cea mai apropiată.

Dar dacă insistaţi să le spălaţi, lăsaţi-le întotdeauna să se usuce pe o sârmă şi nu le călcaţi, folosiţi fierul de călcat cald vaporizând de la câţiva centimetri distanţă de material.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor