Cum se explică atacul lui Geoană la adresa lui Băsescu? Politolog: Este o eroare destul de gravă!

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Loredana Diacu
13.09.2024

Atacul gratuit, nepoliticos şi neobişnuit al lui Mircea Geoană la adresa lui Traian Băsescu vine din frustrare, crede politologul Cristian Pîrvulescu, decanul facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.

Potrivit acestuia, Geoană, care a afirmat că Băsescu ar fi „într-o stare de degradare biologică”, n-a reuşit să depăşească eşecul din 2009 iar atacul la adresa celui care l-a învins atunci în cursa pentru Cotroceni arată că nu îşi poate gestiona emoţiile, ceea ce e grav la un politician care aspiră la suprema funcţie în stat, a explicat Pîrvulescu într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

"Mircea Geoană nu a reuşit să treacă de eşecul din 2009. E foarte probabil că nici măcar nu-l consideră un eşec, consideră că a fost victima unui complot, dar nu poate să se exprime astfel pentru că îl afectează foarte mult. Şi nu-i singura greşeală pe care a făcut-o. L-a provocat şi pe Ciolacu. Nu avea niciun sens să-i provoace, pentru că sigur vor urma atacuri.

De la Băsescu, însă, nu era clar că urmează atacuri. A fost o formulare însă, atât de nepoliticoasă, atât de neobişnuită pentru cineva care se consideră diplomat, iar uzanţele diplomatice sunt speciale, care ştie care sunt regulile politeţii.

Deci greşeala pe care a făcut-o vine din frustrare, o frustrare pe care nu şi-o controlează şi, pentru cineva care are experienţă internaţională şi în politică internă, această lipsă de control este destul de gravă, pentru că ceea ce cerem unui politician şi mai ales unui politician de marcă este să te controlezi. Nu poţi să-i controlezi pe alţii şi să realizezi interesul general dacă nu-ţi poţi controla propriile tale pulsiuni. E un lucru elementar şi încă din antichitate când s-a discutat despre politică, problema autocontrolului a fost esenţială. Prin ce se defineşte un politician? Prin capacitatea de a se autocontrola pentru a nu face lucruri dăunătoare comunităţii, a nu se lăsa dominat de emoţii.

Or Geoană a dovedit într-o discuţie care era absolut lejeră că este dominat încă de emoţii. Ceea ce a fost a fost, oricum nu poţi să schimbi istoria. Deci să spui că este bătrân când diferenţa între ei este doar de şase ani, este un discurs de tip trumpist, e la fel ca acuza lui Trump faţă de Biden, că e bătrân", a declarat Pîrvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor