Cum să ne protejăm de substanţele toxice conţinute în produsele cosmetice moderne?
alte articole
Pentru nimeni nu este secret faptul că multe substanţe conţinute de produsele cosmetice şi articolele de îngrijire personală reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii organismului uman. Pericole de tot felul se ascund atât în produsele cosmetice ieftine, cât şi în cele de marcă. Cu alte cuvinte, în ultimul timp, „inofensivitatea” nu mai este o calitate a produselor cosmetice moderne.
În ziua de azi, majoritatea ingredientelor de origine naturală sunt înlocuite cu substanţe chimice uşor de produs: extracte, coloranţi, aditivi, emulgatori, parfumuri, etc. Nomenclatorul substanţelor chimice permise spre utilizare în procesul de producţie a cosmeticelor se modifică continuu.
Putem să amintim aici un antiseptic numit hexaclorofen, extrem de popular până în anii '70, folosit, până atunci, pe scară largă în diverse produse cosmetice: deodorante, şampoane, pastă de dinţi, etc. Acesta a fost interzis spre întrebuinţare după ce cercetătorii i-au descoperit caracteristicile toxice.
Vă vom aduce în atenţie unele substanţele potenţial periculoase folosite în cosmetice, pe care trebuie să încercăm să le evităm:
- deodorantele, parfumurile, spray-urile de păr etc. conţin ftalaţi - una dintre cele mai nocive substanţe care determină modificarea fondului hormonal, provocă malformaţii congenitale şi inhibă funcţia de reproducere. Sunt deosebit de periculoase pentru femeile însărcinate. Uniunea Europeană a interzis folosirea în procesul de fabricaţie a produselor cosmetice a DEP (di-etil ftalat) şi DBP (di-n-butil ftalat). Cu toate acestea, în ziua de azi, ftalaţii sunt omniprezenţi şi este foarte greu să găseşti articole care să nu conţină aceşti compuşi dăunători.
- săpunurile, gelurile de duş şi şampoanele - conţin substanţe spumante cu acţiune toxică: DEA (dietanolamina), TEA (trietanolamina), SLES (lauril sulfat de sodiu) şi SLS (lauret sulfat de sodiu). Pericole asociate: reacţii alergice, uscarea pielii şi a părului, iritarea ochilor.
- balsamurile de păr şi cremele pot conţine stearalkonium chloride, un agent antistatic, care provoacă reacţii alergice.
- deodorantele, pasta de dinţi şi săpunul pot conţine parabeni şi triclosan. Chiar dacă influenţa dăunătoare a acestor substanţe asupra sănătăţii umane nu a fost studiată suficient până în acest moment, este important să ştim că parabenii acţionează asemenea estrogenului şi afectează serios sistemul de reproducere al femeilor.
Triclosanul este conţinut în loţiunile şi gelurile de duş şi intră în reacţie cu clorul din apa de la robinet, atunci când facem duş, producând cloroform - un potenţial cancerigen, care poate pătrunde în organism prin piele.
- spumele de demachiere, soluţiile tonice şi alte produse de îngrijire zilnică conţin conservanţi-stabilizatori ce inhibă dezvoltarea microorganismelor: methylparaben, propylparaben, butylparaben şi etylparaben. Aceste substanţe au efect hormonal (similar estrogenului). Sunt substanţe deosebit de periculoase pentru femeile gravide (cauzează patologii ale funcţiei de reproducere ale fetusului) şi pentru femeile cărora le este contraindicat estrogenul (în cazul cancerului la sân).
- cremele hidratante conţin propilenglicol şi polietilenglicol, care sunt foarte dăunătoare şi pot provoca urticarie şi eczeme.
- multe produse cosmetice conţin conservanţi toxici precum germol II şi germol 115 (derivate de uree), ce cauzează dermatită de contact.
- produsele pentru îngrijirea părului, pentru curăţarea feţei şi loţiunile tonice pot conţine dioxan - un cancerigen foarte puternic. Dioxanul nu este adăugat în mod direct în produsele cosmetice, ci intră în componenţa unor compuşi derivaţi, nu mai puţin periculoşi, care se găsesc în multe produse de îngrijire personală. Derivaţii dioxanului sunt substanţele cu terminaţia -laureths, precum şi oxidul de etilenă. Aceste produse sunt folosite în industria cosmetică ca agenţi activi de suprafaţă, emulgatori şi peliculogeni.
În categoria derivaţilor dioxanului mai intră şi polietilen glicol (PEG), polioxietilen, substanţele cu terminaţia -eth şi -oxynol, precum şi Sodium oleth sulfate
Atunci cum să ne protejăm de aceste substanţe chimice de-a dreptul distrugătoare?
Vă prezentăm mai jos principalele caracteristici ale unor produse cosmetice inofensive:
1) Cosmetica sigură nu are termen mare de valabilitate. Conservanţii naturali ce intră în componenţa acestora nu se păstrează mai mult de un an şi jumătate. Este vorba de acidul sorbic, acidul benzoic, acidul salicilic, uleiurile esenţiale şi vitamina E (care are o perioadă şi mai scurtă de păstrare).
2) produsele au un ambalaj distinctiv, ce nu conţine metal şi este reciclabil.
3) în lista de componente a produselor cosmetice naturale nu trebuie să existe uleiuri minerale.
4) pe flacoanele produselor cosmetice naturale poate fi scris: "înainte de utilizare agitaţi puternic". La producerea unor asemenea cosmetice nu se folosesc emulsificatori, motiv pentru care acestea pot avea o compoziţie neomogenă.
5) în produsele cosmetice nu se adaugă coloranţi şi parfumuri.