Ftalaţii – una din principalele cauze ale infertilităţii masculine

.
. (Photos.com)

În ziua de azi ne aflăm practic constant sub acţiunea dăunătoare a diferitor substanţe chimice care există pretutindeni: în aer, apă, alimente, materiale, etc. Este adevărat, industria ne-a făcut viaţa mai confortabilă, dar trebuie să plătim pentru asemenea comodităţi cu propria noastră sănătate. Ftalaţii sunt compuşi chimici deosebit de periculoşi pentru organismul uman. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceştia au devenit în prezent una din principalele cauze ale infertilităţii masculine.

Ftalaţii se folosesc la ambalarea produselor alimentare, fabricarea materialelor plastice, a produselor cosmetice şi celor de îngrijire personală, a parfumurilor, etc. Sau altfel spus, avem contact cu ei în fiecare zi şi aceştia ajung permanent în interiorul corpului nostru.

Studiile anterioare au descoperit că ftalaţii pot provoca tulburări endocrine, diverse probleme legate de reproducere, contribuie la întârzierea sau întreruperea maturizării celulelor sexuale, împiedică creşterea şi dezvoltarea organelor de reproducere. Ftalaţii afectează grav funcţia reproductivă atât la femei cât şi la bărbaţi.

Un studiu recent realizat de US Naţional Institute of Health (NIH) a demonstrat că interacţiunea constantă a organismului cu ftalaţii perturbă serios capacitatea bărbaţilor de a concepe un copil. Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat probele de sânge recoltate de la 500 de cupluri care încercau să conceapă un copil. Specialiştii au testat probele la prezenţa diferitor compuşi ai ftalaţilor, inclusiv bisfenol-A.

S-a dovedit că persoanele care s-au aflat în contact permanent cu trei ftalaţi importanţi, cum ar fi monometil ftalat, mono-n-butil şi ftalat monobenzilic, s-au confruntat cu dereglări semnificative ale fertilităţii. Şansele lor de a concepe un copil au fost de doar 20%.

Cu toate că există un şir întreg de studii similare ce demonstrează efectele nocive ale ftalaţilor, nu prea suntem informaţi oficial despre pericolul acestora. Ei continuă să fie folosiţi pe larg în industria chimică. Dacă aveţi ocazia să descifraţi marcajele de pe materiale plastice sau produsele de igienă personală, vă recomandăm să căutaţi cu atenţie prezenţa ftalaţilor în compoziţia acestora. Compuşii ftalaţilor arată aşa:

BBP - fenil-butil ftalat;

DBP - di (n-butil) ftalat;

DEHP - di (2-etilhexil) ftalat;

DEP – dietil ftalat;

DHP - di-n-hexil ftalat;

DIDP - diisodecyl ftalat

Pentru a evita la maxim efectele nedorite ale ftalaţilor, în special, dacă sunteţi tânăr, încercaţi să folosiţi cât mai rar produsele cosmetice sau fluidele ce conţin aceste substanţe periculoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură