Cum s-ar putea rezolva "problema Transnistria"? Expert: O parte din elita de acolo e de origine ucraineană şi lucrurile astea contează

Cod roşu de securitate în Transnistria (novostipmr.com)
Andrei Pricopie
22.10.2024

Fostul secretar de stat pentru afaceri europene Iulian Fota a fost întrebat, într-o emisiune TV, dacă el crede că Transnistria va putea fi o problemă rezolvabilă pe termen mediu din punct de vedere politic şi chiar şi militar pentru Republica Moldova.

"Sunt deja transformări importante în Transnistria. Una dintre ele este că, în trecut, ucrainenii şi ruşii în Transnistria erau pe aceeaşi baricadă. Şi ucrainenii adoptau atitudini pro-ruseşti, chiar pro-sovietice, aş putea să spun, de aceea şi o călătorie în Transnistria pare o călătorie în timp. Ei bine, războiul ăsta, agresiunea asta urâtă a Rusiei împotriva Ucrainei, a schimbat mult atitudinea ucrainenilor din Transnistria", a declarat Iulian Fota.

Potrivit expertului în securitate naţională, o parte din elita din Transnistria este de origine ucraineană şi lucrurile astea se văd şi contează.

"Acum, va depinde mult şi de cum merge războiul, pentru că dacă ucrainenii în continuare vor fi bravi şi viteji, şi n-am îndoială că ei vor face asta, şi vor fi ajutaţi cu responsabilităţi de Occident, aici e un pic mai complicat, e de discutat, şi ruşii rămân peste Nipru, deci nu se pot apropia de zona de sud a Ucrainei, nu se pot apropia de Odesa, Transnistria va rămâne în continuare într-o situaţie foarte complicată, pentru că ruşii nu mai au acces fizic la provincia aia, nu mai au pe unde. În trecut se mai putea negocia cu Ucraina, acum, dacă vor trimite un convoi de maşini, de exemplu, sau de camioane, nu mai au pe unde să-l ducă. Probabil că asta va pune uşor-uşor presiune pe transnistreni", a precizat Iulian Fota.

Fostul secretar de stat în MAE a mai punctat un aspect important: Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Transnistriei. Tiraspolul exportă mai mult în Uniunea Europeană decât o face Chişinăul.

"Astea sunt chestiuni care pot avea implicaţii favorabile, benefice din perspectiva unuia ca mine, care vrea să vadă trupele alea ruseşti plecate de acolo, pentru că nu îşi au rostul. Şi în timp, dacă Ucraina rămâne pe picioarele ei, îşi salvează suveranitatea şi independenţa, s-ar putea să putem construi o soluţie diplomatică negociată, pentru că, până la urmă, şi ruşii din Transnistria vor, în definitiv, ce vor mai toţi oamenii normali, o viaţă cât se poate de prosperă şi o viaţă în siguranţă", a conchis Iulian Fota.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor