Cum a stricat USL relaţia României cu Germania

În doar câteva săptămâni, atacurile şi declaraţiile total iresponsabile ale lui Ponta şi Antonescu au reuşit să rupă axa Bucureşti-Berlin şi un parteneriat cu valenţe strategice. Acum Germania se opune primirii României în Schengen.
Congresul PPE la Bucuresti (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
23.10.2012

În doar câteva săptămâni, atacurile şi declaraţiile total iresponsabile ale lui Ponta şi Antonescu au reuşit să rupă axa Bucureşti-Berlin şi un parteneriat cu valenţe strategice. Acum Germania se opune primirii României în Schengen.

Relaţiile bilaterale dintre Berlin şi Bucureşti deveniseră tot mai strânse la finalul anului trecut. Preşedintele Băsescu s-a dus în noiembrie la Berlin şi a asigurat-o pe Angela Merkel că România susţine demersul european al Germaniei pentru mai multă disciplină fiscală, o uniune bancară şi o supraveghere mai riguroasă a bugetelor naţionale. Şi a vorbit despre necesitatea Statelor Unite ale Europei. Mulţi au ironizat declaraţia sa că România este pregătită să adere la euro în 2015, dar ea n-a făcut decât să reafirme ralierea României la politica europeană a Germaniei. Merkel a apreciat mesajul de susţinere şi a lăudat în Bundestag state ca România şi Bulgaria care au făcut eforturi de austeritate dureroase şi care susţin zona euro. Mesajul acesta a fost repetat la Congresul PPE de la Bucureşti unde cancelarul a lăudat curajul preşedintelui de a lua măsuri de austeritate nepopulare, dar necesare.

Înainte de demararea procedurii de suspendare, se vorbea deja despre o nouă axă Bucureşti-Berlin, în locul celei care plasa Bucureştiul alături de Londra şi Washington. A urmat însă puciul parlamentar de anul acesta. Cancelarul Merkel a declarat răspicat că orice încălcări ale statului de drept sunt inacceptabile. Am asistat apoi la atacurile dezlănţuite ale puciştilor împotriva liderului CDU. Merkel a fost înfierată pentru că e din familia politică a creştin-democraţilor, că e aliata lui Băsescu. Premierul Ponta a trimis-o pe Merkel la plimbare, pe motiv că nu e treaba ei, că doar românii votează la referendum, nu ea. Preşedintele interimar Crin Antonescu a continuat sarabanda declaraţiilor anti-europene şi lipsite de orice minim simţ al diplomaţiei. Acesta nu doar că nu vorbeşte nicio limbă străină, dar şi limbajul diplomaţiei minime, pe care orice şef de stat – fie el şi improvizat şi provizoriu – trebuie să-l cunoască îi este total străin. El a îndemnat cancelarul german să-i dea nişte pământ lui Băsescu să se joace într-un Land german. „România nu este colonie germană”, s-a răţoit Antonescu. Să-ţi permiţi să faci asemenea declaraţii iresponsabile faţă de reprezentantul celui mai puternic stat din UE, cu care ai toate interesele ca ţară să cultivi un parteneriat, este nu o gafă gravă, ci o încălcare a interselor naţionale. Antonescu va fi persona non grata oriunde se va duce în afară ţării, iar relaţia bilaterală a fost afectată.

Până acum relaţia româno-germană era în primul rând economică, Germania fiind cel mai mare partener comercial al României, dar şi culturală, mai ales prin cei peste 3.500 de tineri studenţi români înscrişi la universităţi germane. În plus, există circa 70 de cicluri de studii cu predare în limba germană în România şi aproape 250 de parteneriate la nivel universitar. Recent, însă, interesul Germaniei pentru est a crescut după cum se vede şi din implicarea cancelarului Merkel în încercările de soluţionare a conflictului transnistrean prin discuţii bilaterale cu Rusia şi Republica Moldova şi prin memorandumul de la Meseberg, care oferea Rusiei un Consiliu de securitate UE-Rusia în schimbul soluţionării conflictului transnistrean.

Declaraţii iresponsabile

Victor Ponta îşi dorea ca Merkel să piardă alegerile şi să le câştige SPD, că poate aşa va mai fi primit şi el de vreun lider european în audienţă. Ei bine că nu a fost desemnat Frank Walter Steinmeier, fostul ministru de externe, contracandidat al lui Merkel din partea SPD, pentru că şi el a criticat modul în care USL a supus în scurt timp toate instituţiile şi a schimbat regulile în timpul jocului. Cât despre domnul Antonescu, ar fi trebuit să-i dea de gândit că însuşi ministrul de externe Westerwelle a criticat deschis România, iar el face parte din familia liberalilor, de care aparţine şi PNL. „Primul-ministru Ponta şi domnul Antonescu încearcă să creeze o problemă care nu există. Relaţia dintre ţările noastre este foarte bună, cu tradiţie şi a evoluat de-a lungul anilor. În opinia mea, aceste comentarii nu sunt decât o diversiune ieftină. Ponta vrea să distragă atenţia de la eşecul referendumului şi adevăratele probleme naţionale ale României. Acest lucru nu este demn de un prim-ministru şi politician important al unei ţări membre UE. În mod special, comentariile domnului Antonescu au fost dăunătoare, nu pentru Angela Merkel, ci pentru el însuşi. Trebuie să fie atent pentru că nu va mai fi luat în serios la nivel european”, avertiza Günther Kirchbaum, preşedintele Comisiei de politică externă din Bundestag (CDU).

Este cunoscut că Germania nu acceptă orice în Europa, iar denigrarea presei şi a unor politicieni ai săi de către reprezentanţii unui alt stat membru nu este un afront uşor de înghiţit.

Cei doi n-au înţeles însă mesajul. Ponta a găsit de cuvinţă să-i înfiereze pe „securiştii din presa germană care scriu de rău despre România”. Domnul Ponta uită că Europa nu este o extindere a Antenei 3, sufrageria lui Felix Voiculescu, iar FAZ şi Deutsche Welle nu se ocupă cu executarea de comenzi politice şi manipulare grosolană cum fac Jurnalul Naţional sau Cotidianul. Oricum, dincolo de orice comparaţie de conţinut, mai rămâne problema urmărilor.

Cine a făcut presiuni asupra Olandei să ne dea drumul în Schengen? Germania şi Franţa. Cine a vorbit despre aderarea în trepte la Schengen? Tot Berlinul. Dar noi am îndeplinit condiţiile tehnice de aderare. Da, dar în UE astfel de decizii se iau prin consens. Premisele erau bune şi în relaţia cu Germania: poziţia lor în privinţa Schengen se schimbase, muncitorii români cu anumite calificări primiseră acces pe piaţa de muncă. Dar puciul USL a stricat totul – a provocat neîncredere în respectarea legii, a statului de drept şi a instituţiilor, a arătat impredictibilitatea şi dispreţul unor lideri gata de orice pentru a-şi atinge scopurile.

Este cunoscut că Germania nu acceptă orice în Europa, iar denigrarea presei şi a unor politicieni ai săi de către reprezentanţii unui alt stat membru nu este un afront uşor de înghiţit. Nici măcar de către social-democraţii germani care au cerut mutarea summitului socialiştilor europeni care trebuia să aibă loc la Bucureşti, la Bruxelles. Victor Ponta se declară acum pregătit pentru Schengen, păcat că Germania nu mai este pentru Ponta. Şi mai mare păcat că România suportă consecinţele pe termen lung. Recenta vizită făcută de ministrul de externe Titus Corlăţean în Germania omologului său Westerwelle nu a schimbat nici ea nimic în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor