Culisele unuia dintre cele mai importante spectacole ale anului din România
alte articole

Zece tone de gheaţă pisată vor asigura necesarul pentru spectacolele Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg din cele patru oraşe unde vor avea loc reprezentaţiile.
Conform Citynews.ro, artiştii vor pune în scenă Spărgătorul de nuci la Timişoara (15 ianuarie, sala Olimpia) şi Sibiu (18 ianuarie, sala Transilvania), Lacul lebedelor la Cluj (17 ianuarie, Teatrul Naţional), precum şi Romeo si Julieta la Bucureşti (19 ianuarie, Sala Palatului). Organizatorii estimează că peste 12.000 de spectatori vor asista la reprezentaţiile din cadrul turneului. Până la distribuirea şi amenajarea acesteia în locaţiile din Timişoara, Sibiu, Cluj şi Bucureşti, gheaţa este depozitată în comuna Gilău din judeţul Cluj, la minus 15 grade Celsius.
2500 kg de gheaţă pisată, produse în zilele anterioare spectacolelor, vor fi transformate într-un bloc compact, sub forma unui ring, unde patinatorii-balerini din Rusia vor evolua. Puţini ştiu însă că procesul realizării patinoarului este deosebit de complex şi implică utilaje foarte costisitoare. “Maşina are o capacitate destul de mare, între 500-600 de kilograme în 24 de ore, la fel şi buncărul de stocare, este de capacitate mare, 500 de kg în 24 de ore, e practic primul pas în efectuarea gheţii pisate”, a declarat Dan Leonte, reprezentant al firmei de fabricare a gheţii, citat de Citynews.ro. Acesta a precizat că buncărul pe care firma îl deţine a funcţionat în ultimele patru luni aproape non-stop, datorită numeroaselor comenzi. Din buncărul care la sfârşitul unei zile este plin de cuburi, gheaţa este transportată la maşina de pisat, păstrată într-o camera frigorifică la o temperatură de -10 grade pentru a-şi menţine starea uscată. Gheaţa trebuie să fie foarte rece pentru a evita transformarea acesteia în bulgări de gheaţă. “Maşina de pisat e un utilaj de mare capacitate, practic pisează o tonă în maxim două ore şi jumătate, depinde cât de harnici sunt cei care lucrează la ea, este complet nouă, construită special pentru acest eveniment tocmai datorită cantităţii mari de gheaţă pisată de care aveam nevoie. În cuvă se pune gheaţa cubică, este un motor trifazic şi practic în 10-15 secunde găleata de dedesubt se umple de gheaţă pisată. Gheaţa o răcim apoi la -15 grade şi astfel devine mai casantă, riscul de a se topi fiind foarte mic” a declarat Dan Leonte, reprezentantul firmei de fabricare a gheţii.
După ce este pisată, gheaţa este ambalată în saci, care cântăresc fiecare 12 kilograme, paletată şi depozitată în buncăr. O tonă de gheaţă pisată este alcătuită din 84 de saci. “Temperatura este destul de scăzută, sunt -15 grade, aici ţinem toată gheaţa pe care noi o producem, atât sculpturile de gheaţă, blocurile de gheaţă, cât şi gheaţa pisată. O să ajungem la destinaţie practic cu 12 ore înainte de începerea fiecărui spectacol”, a spus Dan Leonte, adăugând că Timişoara este prima destinaţie din calendarul spectacolelor.
De aici, reprezentanţii baletului rus vor avea sarcina de a crea atmosfera feerică în care vor avea loc spectacolele recunoscute în întreaga lume. Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburga a ajuns la Cluj-Napoca pentru prima oară iarna trecută, când spectacolul Spărgătorul de nuci s-a bucurat de un succes răsunător. În acest an, în data de 17 ianuarie, publicul clujean are ocazia să urmărească spectacolul Lacul Lebedelor în interpretarea a 50 de patinatori-balerini.
Spre deosebire de multe alte grupări de dans pe gheaţă, ansamblul din St. Petersburg, este unicul în lume care are dreptul să poarte titlul de Balet pe gheaţă. Înfiinţat în 1967, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic, derulat pe un patinoar instalat pe scena unui teatru, ansamblul din St. Petersburg a revoluţionat lumea spectacolelor. Considerat a fi una dintre bijuteriile Rusiei, ansamblul cu cei peste 50 de balerini patinatori, majoritatea câştigători ai multor medalii internaţionale şi olimpice la patinaj artistic, pregătiţi de coregrafi renumiţi în arta baletului clasic rusesc, împreună cu recuzita lor de sute de costume, lasă în urmă de fiecare dată un public înmărmurit în faţa superbelor producţii care îmbină, într-o manieră unică, aranjamentul simfonic al muzicii cu bogăţia costumelor şi măiestria balerinilor!