"Cu vize impuse şi cu banii luaţi!" - Petiţie pentru rezilierea tratatelor dezavantajoase pentru statul român

Michael Efler, activist, împreună cu Martin Schultz, preşedintele PE. Schultz a primit peste 3 milioane de semnături din partea europenilor care nu sunt de acord cu acordul TTIP, Berlin.
Michael Efler, activist, împreună cu Martin Schultz, preşedintele PE. Schultz a primit peste 3 milioane de semnături din partea europenilor care nu sunt de acord cu acordul TTIP, Berlin. (Prin bunăvoinţă STOP TTIP)

În contextul în care ţările UE vor fi chemate să ratifice controversatele parteneriate pentru comerţ şi investiţii UE - SUA (TTIP) şi UE - Canada (CETA), considerate de numeroşi cetăţeni ai Europei drept o ameninţare pentru democraţii în beneficiul marilor corporaţii, pe internet a fost lansată petiţia "Cu vize impuse şi cu banii luaţi."

Prin intermediul acestei petiţii, cetăţenii cer autorităţilor statului să spuneţi NU tratatelor de investiţii care permit companiilor să folosească arbitrajul internaţional împotriva statului român prin intermediul clauzelor ISDS, clauze ce permit corporaţiilor să aducă în faţa unor curţi de arbitraj orice stat ce introduce o legislaţie care are ca efect secundar diminuarea profiturilor investitorului.

"Vă solicităm atât rezilierea tratatelor bilaterale existente ce conţin clauze ISDS, cât şi să anunţaţi public că România se va folosi de dreptul de veto în cazul TTIP şi CETA (tratatul UE - Canada), tratate ce conţin clauze similare.", scriu iniţiatorii petiţiei.

Autorii petiţiei arată că 183 de milioane de euro, echivalentul a 38.491 de salarii anuale de asistentă medicală ar trebui plătite ca despăgubri de statul român în urma arbitrajului internaţional pierdut de România cu fraţii Micula şi reamintesc că această decizie, deosebit de nefavorabilă statului român, nu ar fi fost posibilă dacă nu ar exista cele 82 de Tratate Bilaterale de Investiţii semnate de România în ultimii douăzeci de ani.

"Bugetul ţării noastre ar putea fi complet destabilizat în următorii ani din cauza despăgubirilor imorale cerute de corporaţii României prin tratatele de investiţii, fie ele bilaterale (România cu un alt stat), fie negociate în numele României de Uniunea Europeană (TTIP cu SUA sau CETA, negociat cu Canada). Cazul Gabriel Resources vs. România invocă două tratate, semnate cu Marea Britanie şi Canada. Compania minieră a indicat că ar putea cere până la 4 miliarde dolari, o treime din bugetul educaţiei pe 2015, pentru că nu şi-au dezvoltat proiectul Roşia Montană.", se mai precizează în textul petiţie care poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne