Parlamentul german frustrat de secretomania americană legată de TTIP
alte articole
Bizar pentru o democraţie, în Germania, documentele privind TTIP - controversatul acord între SUA şi statele europene privind legislaţia-cadru care va reglementa investiţiile între cele două zone economice - sunt disponibile doar în ambasada americană din Berlin. Cunoscute sub denumirea de “texte consolidate”, ele pot conţine poziţiile Bruxelles-ului şi ale Washingtonului asupra unor aspecte cheie legate de TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii).
Accesul la camera de lectură din interiorul ambasadei SUA din Germania a fost limitat la 139 de oficiali ai guvernului, care au fost autorizaţi de Ministerul pentru Afaceri Economice. Parlamentarii germani nu au acces la aceste documente în baza procesului actual, conform datelor publicate pe website-ul în limba germană al ambasadei SUA.
Pe bună dreptate, Parlamentul german, care va trebui să ratifice acest acord, este iritat de aceste restricţii. Chiar şi creştin-democraţii de centru dreapta ai cancelarului Angela Merkel, care susţin existenţa unor relaţii trans-atlantice puternice şi în general favorizează un acord comercial cu SUA, au devenit tot mai critici. Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului, a avertizat că Parlamentul nu va aproba un acord dacă nu a avut un rol mai mare de monitorizare în timpul negocierilor.
“Nu văd cum ar putea Bundestagul să ratifice un acord comercial între UE şi SUA fără să se implice în elaborarea acestuia sau fără să fi avut un cuvânt de spus în privinţa alternativelor”, a declarat el.
Washingtonul este îngrijorat că acordarea unui acces mai mare la documentele nefinalizate va duce la scurgeri de informaţii, care ar putea submina negocierile înainte ca textul să fie finalizat.
Totuşi, poziţia SUA s-a relaxat oarecum. Până în luna mai a acestui an, textele consolidate nu erau deloc disponibile în statele UE. Exista o singură cameră de lectură la misiunea americană din Bruxelles, unde oficialii autorizaţi puteau examina documentele nefinalizate, conform Deutsche Welle.
Dar, sub presiunea statelor membre ale Uniunii Europene, Bruxelles-ul a negociat cu Washingtonul să facă aceste documente mai accesibile. Cele două tabere au căzut de acord să creeze camere de lectură în ambasadele americane de pe cuprinsul UE. Aranjamentul actual este bazat pe o practică folosită în SUA, conform căreia anumiţi oficiali sunt autorizaţi să studieze documente comerciale nefinalizate în camere securizate.
Mulţi consideră că acest proces este totuşi încă prea restrictiv. Conform Tagesspiegel, oficialii care au fost autorizaţi pot accesa camera de lectură doar câte doi în acelaşi timp, de două ori într-o săptămână şi timp de 2 ore în fiecare sesiune. În plus, ei pot folosi doar un creion sau stilou şi hârtie pentru a lua notiţe limitate, mai susţine ziarul.
Unele organizaţii au luat chestiunea în propriile lor mâini. WikiLeaks a oferit o recompensă de 100.000 de euro pentru documente legate de TTIP. Au avut loc repetate scurgeri de informaţii pe Internet către platforma de jurnalism investigativ Correctiv.org, care îşi are sediul în Germania.
Ca un răspuns temporar, Comisia Europeană a decis ca pe durata verii să permită accesul doar la camera de lectură din Bruxelles, refuzând să trimită texte consolidate în capitalele statelor membre UE. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel – un susţinător prudent al TTIP – a criticat mişcarea, numind-o “un pas înapoi foarte regretabil”.
Accesul limitat la textele consolidate ar putea alimenta opoziţia faţă de TTIP. În 10 octombrie, peste 250.000 de oameni au protestat împotriva acestui acord în Berlin, fiind cea mai mare demonstraţie din Germania de la cea organizată înaintea războiului din Irak în 2003. Conform unui sondaj realizat în 2014 de Eurobarometer, 39% dintre germani susţin TTIP în timp ce 41% se opun acestuia.
Opoziţia este mult mai pronunţată în Germania. În alte state ale Uniunii Europene, majorităţi clare ale publicului susţin acordul comercial – 65% în Marea Britanie, 50% în Franţa, 58% în Italia şi 73% în Polonia. Dar fiind cea mai puternică economie şi cea mai populată ţară din blocul european, succesul sau eşecul acordului TTIP va fi foarte probabil decis în Germania.