Cum vor fi reformate mecanismele ISDS (video)

Martina Ferracane, policy analist la think-tank-ul European Centre for Internaţional Political Economy, a prezentat marţi la Bucureşti două soluţii pentru reformarea sistemului ISDS, de tranşare a disputelor dintre investitori şi state, din TTIP.
Martina F. Ferracane (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
09.12.2015
Se încarcă player-ul...

Comisia Europeană propune o Curte permanentă de investiţii cu un tribunal de primă instanţă şi o Curte de Apel, care acum nu este inclusă în sistemul ISDS. Sunt prevăzuţi 15 judecători numiţi de guverne, 5 de SUA, 5 de UE, şi încă 5 din ţări terţe. Aceştia vor fi numiţi aleatoriu, câte trei pe caz.

Procesele nu vor putea schimba legile, ci judecătorii vor putea doar să acorde compensaţii investitorilor. În plus, cazurile în care investitorii vor putea folosi mecanisme ISDS vor fi limitate.

”Această propunere este foarte instituţionalizată şi greu de propus SUA din punct de vedere politic”, consideră Ferracane.

În opinia ei, propunerea agreată sub egida Tratatului Trans-Pacific (TPP) este mai practică. Conform acesteia, guvernele propun doar clauze specifice pentru ISDS precum audieri deschise publicului, mai multă transparenţă în ceea ce priveşte arbitrajul, posibilitatea unor ţări terţe de a interveni prin procedura amicus curiae.

Pe de altă parte, în opinia expertei, Comisia Europeană are competenţă exclusivă privind investiţiile abia din 2009, iar unele state susţin că aceasta se referă la negocierile acordurilor de liber schimb, dar nu la protecţia investitorilor. Dacă ar fi aşa, CE ar trebui să împartă competenţele cu statele membre în această materie.

”Trebuie să vedem dacă SUA va accepta Curţile de investiţii. Pe lângă Curtea Permanentă propusă de CE, care este greu de impus politic, mai există varianta arbitrajului şi folosirii unei Curţi de Apel”, a precizat Martina Ferracane.

Reprezentanta ECIPE a mai arătat că în varianta cu Curtea de Investiţii, judecătorii nu sunt mai independenţi şi au interesul ca procesele să dureze mai mult, deoarece sunt plătiţi cu ziua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor