Martin Schultz acceptă 3 milioane de semnături împotriva TTIP
alte articole
În anul care a trecut de la înfiinţarea sa, Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru Oprirea TTIP (Stop TTIP ECI) a strâns mai multe semnături - 3.284.289 - decât orice altă iniţiativă europeană cetăţenească de până acum. În 7 octombrie 2015, toate semnăturile au fost predate simbolic Comisiei Europene din Bruxelles. Iar faptul că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a acceptat personal luni semnăturile este un semnal important.
“Suntem mulţumiţi că protestul împotriva acordurilor de comerţ liber pare să fie observat de instituţiile europene”, a declarat Michael Efler, membru al comitetului Stop TTIP ECI. “Îi cerem lui Martin Schulz să pună în practică promisiunea privind transparenţa şi democraţia şi să sprijine o audiere şi o dezbatere a acestei chestiuni în Parlamentul European precum şi în cadrul Comisiei Europene.”
Alianţa Stop TTIP, care este formată din peste 50 de organizaţii, a colectat de trei ori mai multe semnături decât este necesar pentru un document oficial ECI. Mai mult, alianţa a depăşit cvorumul de ţară în 23 de state membre, deşi doar 7 erau necesare.
“Acesta este un mare succes care evidenţiază în mod clar puterea remarcabilă a opoziţiei faţă de TTIP şi CETA în întreaga Europă”, susţine Karl Bar, un purtător de cuvânt pentru Stop TTIP ECI.
Mai mult, Stop TTIP ECI cere instituţiilor UE şi ţărilor membre ale blocului european să nu mai negocieze cu SUA în privinţa TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii) şi să nu ratifice Acordul Cuprinzător Economic şi Comercial între UE şi Canada (CETA).
Iniţiativa a fost lansată la 7 octombrie 2014, după ce Comisia Europeană a refuzat să o înregistreze ca un ECI oficial. Stop TTIP ECI urmăreşte în prezent să ia măsuri legale împotriva deciziei Comisiei Europene la Curtea Europeană pentru Justiţie.
TTIP înfruntă o rezistenţă tot mai mare în Europa, unde opozanţii susţin că acordul comercial va distruge standardele UE în ceea ce priveşte sănătatea, munca şi mediul, şi în acelaşi timp va oferi o putere mare corporaţiilor. Protestele anti-TTIP din această lună au atras la Berlin până la 250.000 de persoane de pe întreg cuprinsul Germaniei.
Negocierile dintre UE şi SUA pentru TTIP durează din 2013. La începutul acestei luni, SUA a găzduit la Miami cea de-a 11-a rundă de discuţii asupra controversatului acord.