China trimite fregate în Marea Neagră

Beijingul trimite două fregate în Marea Neagră pentru a proiecta noul statut de supraputere al Chinei, dar şi pentru a încerca să obţină contracte de construcţie pentru navele Rusiei
Fregata chinează Linyi (FFG 547) (Diana Quinlan/Marina SUA)
Andrei Popescu
07.05.2015

Două fregate ale Armatei de Eliberare a Poporului – aparţinând Partidului Comunist Chinez, se află în Marea neagră, conform unor fotografii publicate de USNI News.

Cele două nave se îndreaptă către baza navală Novorossiysk înaintea vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova, pentru a comemora sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fregatele, purtătoare de rachete, vor ajunge la Novorossiysk exact pe 9 mai, conform rapoartelor din mass media.

Săptămâna trecută, oficiali chinezi au declarat că cele două fregate cu un deplasament de 4000 de tone, clasa 54A — Linyi (574) şi Weifang (547)­ — vor participa la manevre în cadrul primelor manevre comune efectuate de cele două puteri în Mediterana.

Fregatele, care aparţin Flotei Nordului a marinei chineze, însoţite de o navă petrolier, făceau parte din forţa internaţională de patrulare a Golfului Aden, care preîntâmpină atacurile piratereşti.

Deşi manevrele comune, care au fost programate în 2014, sunt parte a legăturilor tot mai strânse dintre cele două ţări, după începerea crizei din Ucraina.

Conform Business insider, anunţul ar putea semnala şi o intensificare a vânzării de arme dintre China şi Rusia – în domeniul navelor militare de suprafaţă.

Vizita celor două fregate, în contextul creşterii tensiunilor din Marea Chinei, este de asemenea parte a intenţiei Beijingului de a-şi proiecta statutul de supraputere cu ajutorul marinei sale, la distanţe mult mai mari decât în trecut.

Conform publicaţiei taiwaneze China Times, Beijingul încearcă să obţină un contract de construcţie de nave cu Rusia, pentru a-şi creşte prestigiul ca producător de arme. În ultima perioadă China a obţinut două victorii minore în acest sens – un contract de vânzare de rachete către Ankara – extrem de controversat de altfel, Turcia fiind parte a NATO – şi un acord de vânzare de drone pentru o ţară africană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor