Criza ucraineană paralizează expasiunea maritimă a Rusiei

Separarea Moscovei de Ucraina a forţat marina rusă să suspende construirea unei varietăţi de nave de generaţie nouă, aruncând dubii asupra viitorului campaniei ruseşti de reînarmare maritimă, conform publicaţiei ruse Moscow Times.
Dmitri Rogozin (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
04.06.2015

Separarea Moscovei de Ucraina a forţat marina rusă să suspende construirea unei diversităţi de nave de generaţie nouă, aruncând dubii asupra viitorului campaniei ruseşti de reînarmare maritimă, conform publicaţiei ruse Moscow Times.

O parte majoră a industriei ruseşti de construire de nave militare – o industrie dezvoltată în timpul perioadei comuniste ruse – este localizată în Ucraina, fostă republică sovietică, dar suportul manifestat de Moscova pentru separatiştii ucraineni în ultimele 18 luni a forţat Kievul să restricţioneze comerţul dintre cele două ţări în sectorul apărării.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi că noua situaţie va paraliza programul rusesc de construcţie în sectorul naval. “Datorită suspendării furnizării [de turbine cu gaz din Ucraina], nu vom putea finaliza construirea navelor de suprafaţă pentru Marină”, a susţinut Rogozin, fiind citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

Industria rusă de construire a navelor depune mari eforturi pentru a substitui 186 de tipuri de componente şi echipamente, “în special turbinele cu gaz”, a declarat Rogozin. Dar până la finalizarea acestui proces nu va fi lansat niciun alt proiect de construire de nave iar programele curente sunt suspendate, a adăugat el, conform RIA Novosti.

Decizia Ucrainei de a rupe Rusia de exporturile sale în domeniul apărării pune în pericol planul Moscovei de reconstruire pe etape a marinei sale, care este formată în principal din nave din era sovietică ce se apropie rapid de data retragerii lor.

Ucraina nu este singura naţiune care încurcă planurile Rusiei pentru expansiunea sa maritimă. Un embargou militar al UE, impus datorită acţiunilor Rusiei în Ucraina, a privat constructorii ruşi de nave de componentele electronice necesare construirii unei clase avansate de corvete, cunoscută sub numele de clasa Gremyashchy.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor