Lupte grele zguduie din nou estul Ucrainei

Forţele guvernului ucrainean şi rebelii separatişti pro-ruşi s-au acuzat reciproc de lansarea unui nou atac major în estul Ucrainei.
Soldaţi ucraineni folosesc un lansator de grenade pentru a trage asupra unor poziţii ale separatiştilor în apropiere de Doneţk, 28 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.06.2015

Forţele guvernului ucrainean şi rebelii separatişti pro-ruşi s-au acuzat reciproc de lansarea unui nou atac major în estul Ucrainei.

Forţele rebele au început “o ofensivă la scara mare împotriva poziţiilor ucrainene” în apropierea fortăreţei lor din Doneţk în cursul nopţii de marţi spre miercuri, folosind o duzină de tancuri şi aproximativ 1.000 de soldaţi, a susţinut un general ucrainean într-o declaraţie.

Conform declaraţiei, soldaţii ucraineni au răspuns atacului rebel cu artilerie grea.

Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni în jurul unor puncte cheie de pe linia frontului din estul ucrainean, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

Vladimir Kononov, şeful forţelor separatiste, a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că cel puţin 15 oameni, incluzând civili, au fost ucişi în acest ultim incident în Doneţk.

Viaceslav Abroskin, şeful poliţiei din regiunea Doneţk, care este loial Kievului, a declarat agenţiei de presă AFP că Mariinka şi Georgiivka, zone aflate sub controlul forţelor ucrainene şi situate la aproximativ 30 km de Doneţk, au fost atacate de forţele inamice cu rachete Grad şi tancuri.

Abroskin a mai declarat că punctele de control din Georgiivka şi Kurakhove, situate la aproximativ 40 km de Doneţk, au fost închise traficului datorită schimbului de focuri.

Conform Interfax, un spital din Doneţk a suferit o pană de curent şi aproximativ 90 de răniţi au trebuit să fie evacuaţi.

Conflictul dintre cele două tabere a izbucnit în aprilie 2014 şi de atunci au fost ucişi peste 6.100 de oameni.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că susţinerea rebelilor separatişti atât cu arme cât şi cu soldaţi, o acuzaţie pe care Rusia o neagă cu tărie în ciuda noilor dovezi care susţin contrariul.

De fapt, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă. Totuşi, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor