Polonia îşi întăreşte forţele armate

Polonia a anunţat că îşi întăreşte forţele militare în faţa agresiunii ruse în regiune, susţinând că trebuie să fie pregătită pentru "cea mai mare ameninţare de la Războiul Rece încoace."
Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.06.2015

Polonia a anunţat că îşi întăreşte forţele militare în faţa agresiunii ruse în regiune, susţinând că trebuie să fie pregătită pentru "cea mai mare ameninţare de la Războiul Rece încoace", relatează publicaţia The Independent.

Membră a NATO şi vecină cu enclava rusă Kaliningrad în nord şi cu statul Belarus filorus în est, Polonia şi-a crescut bugetul militar cu 18%.

Într-un interviu acordat Sky News în Varşovia, ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak a declarat că ţara sa trebuie să fie pregătită să facă faţă Rusiei care, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, urmăreşte să se extindă în estul Europei.

Declaraţiile lui Siemoniak au fost făcute într-un moment în care Moscova a emis o "nouă listă neagră", interzicând accesul a 89 politicieni şi lideri militari occidentali pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la sancţiunile economice impuse de UE împotriva Moscovei.

Ca un semn al deteriorării continue a relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Occident, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris criticile UE la adresa listei negre ruseşti ca fiind “absurde”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că reacţia UE faţă de lista Rusiei este “greu de înţeles”, adaugă The Independent.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia îi susţine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Moscova.

De fapt, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă. Totuşi, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor