Secretizarea deceselor militarilor ruşi criticată dur de Comitetul Internaţional pentru Protecţia Jurnaliştilor


Paramilitari pro-ruşi stau pe tancurile lor în oraşul Debalţevo, 22 februarie 2015.
Paramilitari pro-ruşi stau pe tancurile lor în oraşul Debalţevo, 22 februarie 2015. (Captură Foto)

Comitetul Internaţional pentru Protecţia Jurnaliştilor a criticat decretul preşedintelui rus Vladimir Putin referitor la secretizarea deceselor înregistrate în rândul soldaţilor ruşi pe timp de pace.

„Este destul de evident că, prin emiterea acestui decret, nu se încearcă decât constrângerea la tăcere a jurnaliştilor, care se opun categoric maşinăriei propagandiste ruse, desfăşurându-şi propriile investigaţii cu privire la posibilitatea existenţei unor soldaţi ruşi care ar fi decedat în conflictul ucrainean, cu care, potrivit Rusiei, aceasta din urmă nu ar avea nici o legătură”, au declarat membrii comitetului.

Unii apărători ai drepturilor civile au cerut autorităţilor de la Kremlin să oprească procesul de creare a „paravanelor” şi să permită mass mediei să-şi facă treaba, care constă în informarea oamenilor din Rusia, Ucraina şi lumea întreagă ”referitor la evenimentele din regiune”.

Amintim că săptămâna trecută, Vladimir Putin a introdus câteva modificări la decretul aprobat la 30 noiembrie 1995. A modificat, în special, punctul în care se stipula „dezvăluirea informaţiilor referitor la pierderile de personal pe timp de război”, adăugând expresia „pe timp de pace, în perioada desfăşurării operaţiunilor speciale”.

Divulgarea secretelor de stat se pedepseşte, potrivit legii (articolul 283 din Codul Penal Al FR) cu până la şapte ani de închisoare, relatează rosbalt.ru.

Este destul de evident că, prin emiterea acestui decret, nu se încearcă decât constrângerea la tăcere a jurnaliştilor, care se opun categoric maşinăriei propagandiste ruse

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, semnarea acestui decret nu ar avea nici o legătură cu evenimentele din Ucraina, neînsemnând neapărat că astfel de operaţiuni sunt planificate.

Autorităţile ruse au negat în repetate rânduri faptul că militarii ruşi ar lupta în conflictul din Ucraina, subliniind că cei ce luptă în Donbas sunt voluntari. cu toate acestea, anchete independente au arătat urme proaspete ale unor morminte, arătând că numeroşi soldaţi ruşi sunt trimişi în Ucraina şi nu se mai întorc în viaţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe