Soluţia PMP la problema francilor elveţieni

Elena Udrea, PMP
Elena Udrea, PMP (Epoch Times România)

Preşedintele PMP Elena Udrea i-a solicitat, luni, noului preşedinte Klaus Iohannis să cheme partidele politice la consultări în această săptămână pentru a se ajunge la un acord privind situaţia creditelor neperformante din România, în contextul sprijinirii românilor care au credite în franci elveţieni şi sunt afectaţi de aprecierea bruscă a monedei, relatează Mediafax.

"Îi cerem domnului preşedinte Klaus Iohannis să cheme la Cotroceni partidele politice, inclusiv PMP în săptămâna aceasta pentru a decide un pact care să se refere la situaţia creditelor neperformante din România. Creditele neperformante nu sunt doar din cauza fluctuaţiei de curs valutar", a precizat Elena Udrea.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută după şedinţa Consiliului Naţional al partidului, Elena Udrea a explicat că acest pact este necesar pentru că, potrivit cifrelor, există nu mai puţin de 6 miliarde de euro întârzieri la plata creditelor, ceea ce poate reprezenta "o bombă socială şi economică".

Şefa PMP susţine că este nevoie de o intervenţie a Guvernului Ponta arătând că există o directivă a Uniunii Europene privind creditele neperformante, care permite conversia acestora în monedă naţională. Propunerea PMP pentru soluţionare aceastei probleme este "de a oferi posibilitatea clienţilor să-şi convertească creditele luate în valută în lei la cursul momentului în care au făcut creditarea în care au luat credite /- 20%."

"Este propunerea pentru toate creditele luate în valută, nu doar pentru franci elveţieni", a afirmat Elena Udrea, evidenţiind că prin această variantă nu ar mai exista discriminare şi ar câştiga toată lumea printr-o rată acceptabilă pentru clienţi, iar băncile vor face profituri din dobânzi şi comisioane.

Preşedintele PMP a precizat că cea mai bună soluţie ar fi ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, PMP va depune un amendament la o propunere legislativă aflată în Parlament şi iniţiată de Ana Birchal, astfel încât să poată fi convertite în lei creditele luate în valută.