PSD şi PNL îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe debitorii în franci elveţieni

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Liberalii şi social-democraţii şi-au dat mâna pentru sprijinirea românilor care au credite în franci elveţieni şi au fost afectaţi de aprecierea bruscă a monedei elveţiene, pe fondul unor acuzaţii de populism şi discriminare faţă de ceilalţi debitori. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut, luni, convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice - reglementare menită să vină în sprijinul datornicilor -, solicitare aprobată la scurt timp de premierul Victor Ponta.

"Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (după aberaţiile populiste gen Predoiu) ! Voi susţine demersul!", a scris Victor Ponta pe contul său de Twitter.

În cadrul unui comunicat de presă, Alina Gorghiu evidenţia că, în privinţa creditelor în franci elveţieni, există în acest moment două curente importante, dar ambele extreme: unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcţie este ca statul să acopere pierderile debitorilor.

"Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situaţie socială cu cinism, şi nici să folosim statul, ca pe o puşculiţă cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive", a precizat politicianul, adăugând că problema creditelor în franci elveţieni nu este de azi de ieri, ci datează din 2009, fiecare amânare a unei decizii în această chestiune nefăcând decât să crească pierderea clienţilor şi a băncilor.

Alina Gorghiu acuză că băncile nu s-au comportat corect cu clienţii lor şi nici cu ele însele atunci când au acordat aceste credite: "În privinţa clienţilor, băncile nu le-au explicat acestora riscurile creditării într-o monedă specială, aşa cum este creditul în franci elveţieni. În privinţa lor, băncile au acţionat fără prudenţă, din păcate, cunoscând riscurile pe care şi le asumă. Statul poate şi trebuie să se asigure că practicile de vânzare înşelătoare sunt penalizate corespunzător indiferent de domeniu. Nu doar debitorii sunt interesaţi în a găsi o formulă care să nu ducă la pierderi materiale dramatice, ci şi băncile. Şi băncile trebuie să propună soluţii rezonabile pentru a încasa, în continuare, rate de la clienţi."

Comentând acuzaţiile de discriminare a debitorilor în alte monede, Gorghiu şi-a manifestat dezaprobarea faţă de oamenii politici care încearcă să creeze falii sociale între debitorii în franci şi debitorii în altă monedă sau între debitori, în general.

"Asmuţirea unor cetăţeni împotriva altora trădează, aşa cum spuneam, un cinism fără margini. Nu avem de-a face, în acest caz, cu o abordare de stânga sau de dreapta, cel mult putem să discutăm în cazul politicienilor de abordări cinice sau populiste. Cinismul nu este atributul dreptei şi nu cred că poţi face un titlu de onoare din a arăta lipsă de solidaritate faţă de concetăţenii aflaţi în dificultate, chiar dacă vina ar fi fost în integralitate a lor, ceea ce este extrem de departe de realitate în acest caz. Ca principiu, nu cred că pierderile vor putea fi asumate doar de către o singură parte", a precizat liderul liberal.

Soluţiile în cazul creditelor trebuie căutate nediscriminatoriu, prin dialog cu specialiştii, seriozitate în abordare şi echilibru în acţiunea politică, atât pentru cei cu debite în franci, cât şi pentru ceilalţi, a precizat Gorghiu, menţionând că este important acum să existe dialog şi echilibru, iar oamenii politici să nu se substituie specialiştilor.

"Asociaţia Română a Băncilor trebuie să îşi asume o poziţie clară în reglementarea acestor situaţii. Autorităţile nu pot interveni în contractul între două părţi, decât în cazul în care sunt identificate clauze şi practici de tip abuziv, situaţie care ţine de instanţele de judecată. Politicienii trebuie să se aplece mai mult asupra situaţiei legate de clauzele abuzive din contractele bancare şi de leasing, precum şi a practicilor de vânzare înşelătoare", a subliniat Gorghiu.

"Până atunci, este nevoie însă de măsuri urgente, care să ofere atât un cadru legal pentru viitor, cât şi o rezolvare a situaţiilor sociale din prezent, pentru a da posibilitatea unui client de bancă la un nou start. Legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziţia de a nu fi executat silit şi de a putea să îşi ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părţi", a adăugat aceasta.

Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat, motiv pentru care PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual.

Comentând anunţul Alinei Gorghiu, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, a precizat că, până acum, o lege privind insolvenţa personală, i se pare cea mai realistă propunere, deşi imperfectă.

"Evident, pe termen scurt, soluţia este negocierea contractelor de către clienţi cu banca. Ideea că băncile au poziţii de forţă, dominante este falsă. Alternativa băncilor este să execute garanţiile. Asta înseamnă pierderi uriaşe. În plus, debitorii se pot organiza. Restul sunt populisme ieftine pentru voturi. Şi, da, m-am ingrozit că au venit de la oameni care s-au bătut ani de zile cu pumnul în piept că ei sunt de dreapta şi susţin economia de piatţă Va spun sincer că Ponta avut o poziţie mai raţională decat ei. Probabil pentru că nu mai are alegeri anul ăsta", a afirmat Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne