Cristian Preda (PDL), despre revocarea judecătorilor CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ: A avut loc o mobilizare politică a USL
alte articole
Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ - care au fost revocaţi mari din CSM - sunt "victimele unui soi de totalitarism de catifea", în urma mobilizării politice a USL, afirmă europarlamentarul PDL Cristian Preda pe blogul său.
"Mobilizarea politică suscitată de USL împotriva Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ a dat roade. Intimidaţi de presiunea construită cu ajutorul presei de partid, magistraţii i-au executat pe cei doi. Sunt convins că USL va continua presiunile. Maşinăria propagandistică şi servitutea voluntară vor produce efecte ori de câte ori liderii USL îşi vor îndrepta privirea spre un apărător al statului de drept", relevă Cristian Preda.
Politicianul face în continuarea textului său o legătură între perioada actuală şi comunism, când "cei care voiau domnia legii" erau aruncaţi în închisoare.
"Acum, USL preferă stigmatizarea publică şi demiterea. Ghica şi Danileţ sunt victimele de azi ale unui soi de totalitarism de catifea. Cine va urma mâine?", conchide Cristian Preda.
Cum au fost revocaţi judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica
În Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reunit în şedinţa de marţi, judecătorul Cristi Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al consiliului, cu 14 voturi "pentru" şi patru "împotrivă". În aceeaşi şedinţă, a fost revocată şi judecătoarea Alina Ghica din funcţia de membru al CSM, cu 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă".
Această dublă decizie este o premieră pentru CSM şi pentru justiţia din România, nemaifiind înregistrată de-a lungul anilor o astfel de revocare, ca urmare a solicitărilor trimise de adunările generale ale judecătorilor.
Anterior, în cursul dimineţii, magistraţi de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat şedinţele de judecată, acuzând "pasivitatea" Plenului CSM referitor la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.
La data de 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ.
La Curtea de Apel Cluj, un demers similar început în 10 ianuarie, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.
La procedura revocării sale din CSM s-a încălcat legea, afirmă judecătorul Cristi Danileţ
Reprezentanţi ai Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut la începutul şedinţei de marţi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ca punctul de pe ordinea de zi privind revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica să fie discutat cu prioritate, iar solicitarea a fost admisă de preşedintele CSM. Judecătorul Cristi Danileţ a vorbit primul în faţa colegilor săi de Consiliu.
Ca urmare, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început cu discutarea revocării din funcţie a celor doi judecători, iar primul care a prezentat un punct de vedere a fost Cristi Danileţ.
Judecătorul a precizat că procedura privind revocarea sa din funcţie s-a desfăşurat cu încălcarea unor dispoziţii legale, astfel că nu poate fi decât respinsă solicitarea.
Magistratul Danileţ a enumerat drept argumente numărul insuficient de hotărâri ale judecătoriilor pentru revocarea sa şi faptul că, în unele cazuri, hotărârile Adunărilor Generale ale judecătorilor au fost nelegale.
Cristi Danileţ a mai afirmat că în sesizările de revocare trimise la CSM de către judecătorii trebuiau prezentate faptele de care este acuzat şi atribuţiile încălcate de el ca membru al CSM, lucru care nu s-a făcut.
La finalul discursului său, judecătorul Danileţ a invocat mai multe dispoziţii legale, susţinând că CSM nu este sesizat legal cu privire la revocarea sa din funcţie.
Mai multe judecătorii din ţară au intrat în grevă marţi
Asociaţia Magistraţilor le-a cerut tuturor judecătorilor din ţară să intre în grevă marţi, în perioada a desfăşurării şedinţei CSM în care se discută revocarea magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat în cursul zilei de marţi şedinţele de judecată, acuzând Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de "pasivitate" manifestată în legătură cu solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.
Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor acuză faptul că cei doi judecători nu au fost înlăturaţi din consiliu, aşa cum au votat peste 1.600 de judecători.
Ca urmare a "pasivităţii" manifestate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, magistraţii de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea au suspendat şedinţele de judecată până la ora 10.00.
Şi magistraţii Judecătoriei Slatina şi cei de la Tribunalul Olt au suspendat şedinţele pentru scurt timp.
Ca urmare a solicitării Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Adunarea Generală a Judecătoriei Constanţa a decis să suspende activitatea instanţelor de judecată, marţi dimineaţă, de la ora 8.30 până la ora 09.30.