De ce au intrat în grevă mai multe judecătorii din ţară

Asociaţia Magistraţilor le-a cerut tuturor judecătorilor din ţară să intre în grevă luni, în întreaga perioadă a desfăşurării şedinţei CSM în care se discută revocarea magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
26.02.2013

Asociaţia Magistraţilor le-a cerut tuturor judecătorilor din ţară să intre în grevă marţi, în întreaga perioadă a desfăşurării şedinţei CSM în care se discută revocarea magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat în cursul zilei de luni şedinţele de judecată, acuzând Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de "pasivitate" manifestată în legătură cu solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor acuză faptul că cei doi judecători nu au fost înlăturaţi din consiliu, aşa cum au votat aproape 2.000 de judecători.

Ca urmare a "pasivităţii" manifestate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, magistraţii de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea au suspendat şedinţele de judecată până la ora 10.00.

Şi magistraţii Judecătoriei Slatina şi cei de la Tribunalul Olt au suspendat şedinţele pentru scurt timp.

Ca urmare a solicitării Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Adunarea Generală a Judecătoriei Constanţa a decis să suspende activitatea instanţelor de judecată, marţi dimineaţă, de la ora 08.30 la ora 09.30.

Pe de altă parte, magistraţii Tribunalului Constanţa au votat împotriva suspendării activităţii, astfel că activitatea la această instanţă decurge normal.

Plenul CSM, reunit şi pentru alegerea vicepreşedintelui

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au reunit marţi din nou în şedinţă, pentru a alege vicepreşedintele instituţie şi pentru a vota revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ din CSM.

Programată iniţial pentru data de 4 ianuarie a anului curent, alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată în mai multe rânduri. Singura candidatură înregistrată pentru această funcţie a fost cea a judecătorului Adrian Bordea.

CSM a amânat la data de 13 februarie alegerea vicepreşedintelui la solicitarea lui Adrian Bordea care a susţinut că mai mulţi membri ai Consiliului trebuie să participe la bilanţul unei curţi de apel.

După ce procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă ca preşedinte al CSM, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au depus candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei, pe data de 4 ianuarie.

Ulterior, după ce îşi anunţaseră candidaturile la această funcţie, cei doi judecători au decis să se retragă, după ce adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii au declanşat proceduri de revocare a lor din CSM.

Între timp, s-a strâns numărul de voturi pentru revocarea celor doi judecători, iar CSM va lua act de opţiunile judecătorilor din ţară.

Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor din România (UNJR) au cerut CSM să dispună revocarea Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ şi a precizat că voinţa a peste 1.600 de judecători nu poate fi nesocotită, întrucât ar însemna autodiscreditarea Consiliului.

La data de 28 ianuarie, Senatul i-a validat, prin vot deschis, prin ridicare de mână, pe judecătorul Adrian Bordea şi pe procurorul Elena Hach în calitate de membri ai CSM.

Validarea judecătorului Bordea, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) survine în urma vacantării postului de către Mona Pivniceru, care şi-a dat demisia din funcţia de membru al CSM înainte de a fi numită ministru al Justiţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor