Miron Mitrea nu cunoaşte niciun deputat acuzat de luare de mită sau de abuz

Miron Mitrea
Miron Mitrea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.12.2013

Miron Mitrea, unul dintre deputaţii care au votat modificările Codului Penal ce îi pun deasupra legii pe parlamentari, s-a prezentat vineri în faţa Curţii Supreme unde trebuia să se judece dosarul în care este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, de fapte de corupţie.

Ajuns la instanţa supremă, Mitrea a declarat că nu prea şi-a dat seama ce a votat marţi în Parlament. Dacă ar fi ştiut că modificările Codului Penal introduc "superimunitatea" pentru parlamentari, cu siguranţă că n-ar fi votat, deşi, finalmente, faptul că deputaţii şi senatorii nu au statut de funcţionar public "este corect".

"Se pare că de această schimbare beneficiază cei care şi-au angajat familia la cabinetele parlamentare. Dacă aş fi ştiut aşa ceva, nu aş fi votat... Nu este oportună o astfel de schimbare. Este corect că senatorii şi deputaţii nu sunt funcţionari publici, dar modificarea nu este oportună. Când iei o decizie de importanţă publică, trebuie să asiguri, pe de o parte, partea tehnică, iar pe de altă parte, oportunitatea reglementării", a declarat deputatul, citat de Gândul.

Mitrea a mai declarat că oricum nu cunoaşte vreun deputat acuzat de luare/dare de mită sau de abuz. Aceste fapte nu sunt specifice funcţiei de deputat, spre deosebire de traficul de influenţă. Într-adevăr, faptele de corupţie (inclusiv luare de mită) pentru care este acuzat Mitrea au fost comise în perioada când domnia sa era ministru, nu deputat.

"Când nu administrezi, nu poţi face, respectiv nu poţi lua mită şi nici nu poţi face abuz în serviciu", a explicat Mitrea de ce deputaţii nu pot fi corupţi.

Deputatul PSD, care a votat marţi în Camera Deputaţilor modificările Codului Penal, este judecat pentru fapte de corupţie. Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, la vremea respectivă Ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei noi) în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

În acelaşi dosar, alături de Miron Mitrea a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC. Irina Jianu este acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instanţa a amânat judecarea dosarului pentru 10 ianuarie, după ce Irina Paula Jianu a cerut termen pentru pregătirea apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor