Când credinţa vindecă. Cum ne vindecă sau ne afectează emoţiile corpul

Emoţiile au un efect puternic asupra fiziologiei noastre, conducând la o stare de bine sau chiar la moarte. Emoţiile ne afectează corpul fizic - obrajii ni se înroşesc atunci când suntem stânjeniţi, palmele ne transpiră atunci când suntem nervoşi, iar inima palpită în momentele de emoţie intensă. Dar pot sentimentele să ne omoare?
Am înţeles pe deplin modul în care emoţiile ne pot influenţa sănătatea numai după ce am văzut-o pe mama vindecându-se de o serie de boli cronice, iar după câteva luni a murit.
De la o stare în pragul morţii, la o recuperare miraculoasă
Timp de zeci de ani, mama mea a purtat povara grea a bolilor cronice. Ceea ce a început ca o boală de rinichi la vârsta de 20 de ani s-a transformat într-o serie de afecţiuni: boli de inimă, diabet de tip 2, hipotiroidism, artrită, cancer de piele, pancreatită, convulsii şi polipi pe colon.
La un moment dat, lua 15 medicamente pe zi, iar vizitele la spital erau o rutină. Familia noastră trăia sub un nor constant de anxietate, mereu pregătită pentru următoarea criză.
Apoi a lovit tragedia: tatăl meu vitreg, partenerul ei de o periodă lungă, a murit. Copleşită de durere, mama s-a mutat cu mine. În acel moment, rinichiul ei transplantat fusese deja declarat o cauză pierdută, iar medicii îi spulberaseră orice speranţă de recuperare. Nu puteam lăsa ca acesta să fie ultimul capitol.
Hotărâtă să rescriu povestea, am introdus o abordare holistică în îngrijirea ei. I-am revizuit regimul alimentar, i-am soluţionat deficienţele nutritive, am introdus mişcări uşoare şi am sprijinit-o moral să treacă peste suferinţă.
În şapte luni, toate afecţiunile care o chinuiseră de zeci de ani au dispărut, cu excepţia hipertensiunii arteriale, iar ea a ajuns să ia doar trei medicamente. Deşi încă mai lua două medicamente pentru tensiunea arterială, doza a fost redusă semnificativ.
Chiar dacă avea peste 70 de ani, din punct de vedere fizic era mai sănătoasă decât în ultimii 50 de ani. Medicii erau uimiţi - fiecare test a ieşit normal. Nu existau semne de boală sau inflamaţie în corpul ei.
Totuşi, câteva luni mai târziu, a murit.
Când inimă este frântă
La aniversarea morţii soţului ei, mama mea a simţit dureri puternice în piept şi am dus-o la urgenţe. Medicii au diagnosticat-o cu cardiomiopatie indusă de stres - mai frecvent numită inimă frântă. Chiar dacă nu mai lua aproape niciun medicament, tensiunea arterială a rămas ridicată - o mărturie tăcută a durerii care îi influenţa corpul fizic.
După ce s-a întors acasă din spital, m-am străduit şi mai mult să îi îmbunătăţesc starea emoţională - am angajat un psiholog, o persoană care făcea vindecări pe bază de energie şi chiar i-am găsit un prieten. Dar, în cele din urmă, inima ei a cedat în faţa durerii copleşitoare pe care nu o putea depăşi.
Învăţături trase din cauza unei inimi zdrobite
Povestea mamei mele este un semnal de speranţă, cât şi un avertisment.
În ultimele sale zile, a mărturisit că îşi dorea moartea, pentru ca să se întâlnească cu soţul ei în ceruri. Însă chiar dacă spiritul ei dorea să plece, corpul ei a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se vindeca atunci când primeşte sprijinul potrivit.
Povestea ei ne învaţă că nu este suficient să ne vindecăm corpul - trebuie să ne îngrijim şi inima şi mintea, folosind întreaga noastră experienţă umană.
Ştiinţa credinţei: efectele Placebo şi Nocebo
Credinţele vă modifică peisajul emoţional şi, în acest fel vă schimbă starea corpului fizic. Imaginaţi-vă că vă vindecaţi de o boală după ce aţi luat o pastilă de zahăr. Nu este magie - este puterea credinţei, cunoscută sub numele de efectul placebo. Atunci când avem încredere că un tratament va funcţiona, corpul nostru poate activa procesele înnăscute de vindecare. Tot ce trebuie să facem este să credem.
Un studiu Stanford a demonstrat în 2018 că convingerile noastre ne modelează biologia, în timp real. După ce participanţii au luat o masă, li s-a măsurat în sânge leptina, un hormon care semnalează saţietatea. O săptămână mai târziu, cercetătorii le-au spus unora dintre participanţi că au o genă care îi protejează de a deveni obezi - chiar dacă nu aveau. Participanţii au primit apoi aceeaşi masă, iar leptina le-a fost măsurată din nou. Persoanele care au crezut că au gena protectoare au produs de două ori şi jumătate mai mult hormon al saţietăţii, chiar dacă unii dintre ei nu îl aveau. Simpla convingere că sunt protejaţi genetic a declanşat o schimbare fiziologică măsurabilă. Credinţa participanţilor a prevalat în faţa genelor lor.
Pe de altă parte, convingerile negative pot fi la fel de puternice - acesta este cunoscut sub numele de efectul Nocebo. Studiul Framingham Heart, unul dintre cele mai influente studii privind bolile de inimă, a raportat că, în rândul femeilor cu factori de risc similar, cum ar fi hipertensiunea arterială şi diabetul, cele care credeau că sunt predispuse la boli de inimă erau de aproape patru ori mai predispuse să moară din cauza acestora decât cele care nu aveau această convingere. Atunci când mintea noastră se fixează pe boală, o putem invita fără să vrem.
Ţii seama de înţelepciunea inimii tale?
Povestea mamei mele ne reaminteşte că, în echilibrul delicat al vieţii, şoaptele inimii contează la fel de mult ca dieta, exerciţiile fizice şi orice supliment sau medicament. Uneori, cel mai puternic medicament vine din interior - cum procesăm durerea şi cum ne formăm convingerile despre propria noastră sănătate. Pe măsură ce vă croiţi drum - fie că vă luptaţi cu o boală cronică, faceţi faţă unei pierderi sau vă străduiţi să aveţi o viaţă mai vibrantă - amintiţi-vă că gândurile şi emoţiile sunt aliaţi puternici.
În fiecare zi, avem ocazia de a valorifica această putere interioară. Un cuvânt bun pentru persoana ta, o scurtă pauză pentru a-ţi recunoaşte emoţiile sau chiar o schimbare deliberată de perspectivă pot declanşa o cascadă de vindecare în tot corpul.
Cu puţin timp înainte de a muri, mama mi-a dat un sfat care continuă să răsune în inima mea. Într-un moment în care eram copleşită de provocările de a echilibra activităţile legate de familie şi de muncă, ea m-a privit în ochi şi mi-a spus: "Nu-ţi petrece viaţa făcându-ţi griji pentru că, în cele din urmă, nu contează. Bucură-te de copiii tăi, de soţul tău; asta este ceea ce contează cu adevărat. Oferă-le darul iubirii în fiecare zi, pentru că, în cele din urmă, tot ce contează este dacă te-ai simţit iubit".
Cuvintele ei trec prin stresul zilnic şi îmi reamintesc că cea mai profundă vindecare vine din cultivarea vieţii noastre emoţionale.
În lumea noastră agitată, în care stresul şi productivitatea nesfârşită fac adesea legea, adevărul ei simplu ne îndeamnă să onorăm inima - însăşi esenţa a ceea ce suntem.
Lăsaţi cuvintele ei să vă inspire, aveţi mai multă iubire şi râdeţi mai mult în viaţa de zi cu zi. S-ar putea să descoperiţi, la fel ca mine, că cea mai profundă vindecare se află în inima voastră.
SinaMcCullough, doctor în nutriţie, încearcă să descopere adevăruri despre alimente şi sănătate. Om de ştiinţă prin formare şi jurnalist prin natură, Sina oferă fapte şi perspective despre cum să trăieşti sănătos, fericit şi liber.
xxx
Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile autorului şi nu reflectă opiniile The Epoch Times.
Sursa: The Epoch Times English