Craiova civică iese în stradă. Cetăţenii cer referendum pe tema obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Nemulţumiţi că municipalitatea a ignorat voinţa a 15.300 de cetăţeni ce au cerut referendum pe tema construirii unor controversate obiective nucleare la Kozlodui, craiovenii au ieşit din nou în stradă.
Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016
Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016 (ACpV)

În jur de 200 de craioveni mobilizaţi de Asociaţia Civică pentru Viaţă (ACpV) au ieşit, sâmbătă, în stradă, pentru a trage un un semnal de alarmă faţă de construirea unor noi obiective nucleare la Kozlodui, localitate aflată la câţiva zeci de kilometri de Craiova. Aceste proiecte sunt controversate, inclusiv în Bulgaria şi ţări dunărene.

Protestul, organizat sâmbăta, pe esplanada Teatrului M. Sorescu a marcat, de asemenea, 30 ani de la dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Mitingul din 5 martie, ca şi "Marşul tăcerii", pe tematica obiectivelor de la Kozlodui, din 22.11.2015, au arătat că oraşul Craiova, deşi a eşuat în competiţia “Capitala culturală europeană”, progresează spre dobândirea titlului de capitală a civismului, specific unei societăţi europene moderne, scriu organizatorii protestului, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016
Miting de protest antinuclear la Craiova, 5 martie 2016 (ACpV)

ACpV mai precizează că a depus la Primăria Craiova o nouă propunere de proiect de Hotărâre Consiliu Local (HCL), susţinut de cca 15.300 craioveni cu drept de vot (reprezentând peste limita legală de 5%). Propunerea de proiect se referă la organizarea de către autorităţile locale a referendumului pentru consultarea cetăţenilor pe tema noilor obiective nucleare de la Kozlodui.

Noua propunere de proiect prevede ca referendumul local să se desfăşoare simultan cu alegerile locale şi a luat în considerare răspunsul primit de la Autoritatea electorală centrală, pe care ACpV a consultat-o pe acest subiect. Astfel, ACpV a solicitat ca referendumul să fie organizat pe data de 5 iunie 2016, în centre comune de votare, dar având secţii de votare, liste şi birouri de votare diferite.

"Apreciem că mobilizarea cumulată a populaţiei, în data de 5 iunie 2016, va asigura, atât cvorumul necesar validării referendumului, cât şi o participare mai mare la alegerile locale, ceea ce va avea efect pozitiv asupra reprezentativităţii viitoarelor autorităţi locale.", adaugă reprezentanţii organizaţiei în comunicat.

ACpV mai precizează că autorităţile locale craiovene au respins prima propunere de HCL a societăţii civile la şedinţa CL din 24.09 2015, pe baza unor argumente nerelevante.

Reamintim faptul că Bulgaria plănuieşte construirea unor noi obiective nucleare la nici 4 kilometri de graniţa cu România şi anume: construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive (350000 tone), realizarea unei noi unităţi nucleare de 1200MW, prelungirea duratei de funcţionare, cu 20 ani, a reactoarelor 5 şi 6.

Cum dezbaterile pe acest subiect au fost un simulacru, peste 15.000 de craioveni au cerut referendum, preocupaţi de siguranţa lor şi a ţării. Edilii Craiovei le-au respins însă cererea, invocând motive halucinante precum „de ce vreţi referendum pentru Kozlodui, când, în definitiv şi maşinile şi vacile poluează, dar nu se face referendum pentru aşa ceva?” sau “şi ce se întâmplă dacă lumea nu vine la referendum şi apoi ne trage la răspundere Curtea de Conturi pentru banii cheltuiţi?”

Mai multe informaţii despre epopeea referendumului îngropat de autorităţile de la Craiova puteţi accesa aici