Societatea civilă din Craiova vrea să dea jos Consiliul Local după un referendum îngropat de Primărie

Societatea civilă din Craiova strânge semnături pentru demiterea Consiliului Local, care le-a refuzat cetăţenilor dreptul la un referendum pe tema noilor obiective nucleare de la Kozlodui.
Centrala de la Kozlodui, singura centrala nucleara din Bulgaria. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
28.09.2015

Consiliul Local Craiova a respins proiectul de hotărâre pentru organizarea unui referendum local privind noile obiective nucleare de la Kozlodui, ignorând astfel voinţa a peste 15.000 de cetăţeni ai municipiului, care ceruseră ca populaţia să-şi poată exprima opţiunea, prin vot, relatează romaniacurata.ro.

Proiectul de hotărâre pentru referendumul cerut de craioveni a fost respins după ce 15 din cei 25 de consilieri prezenţi s-au abţinut la vot, iar 8 au votat împotrivă.

"A fost un aranjament murdar!”, acuză societatea civilă, care a demarat strângerea de semnături pentru dizolvarea consiliului local. Pro Democraţia Craiova acuză „inconştienţa” şi „lipsa de interes” a aleşilor locali pentru cetăţenii cărora le-au refuzat „dreptul democratic la consultare şi exprimare a opiniei”.

Potrivit sursei citate, referendumul a fost cerut prin semnături de peste 15.000 de craioveni, în condiţiile în care municipiul se află la mai puţin de 100 de kilometri de situl de la Kozlodui, unde funcţionează o centrală atomo-electrică căreia statul vecin vrea să îi adauge noi obiective: un reactor cu o putere instalată de 1.200 MW şi un megadepozit nuclear cu o capacitate de 350.000 de tone.

Cum legislaţia internaţională prevede ca, în cazul proiectelor cu impact transfrontalier, consultarea populaţiei din zona de impact este obligatorie, Grupul de Acţiune Civică (GAC), coordonat de prof. Luminiţa Simoiu, de la Facultatea de Chimie a Universităţii din Craiova, a demarat strângerea de semnături pentru consultarea populaţiei. Iniţiativa cetăţenească nu a fost întâmpinată însă cu entuziasm de reprezentanţii administraţiei locale.

Din start, reprezentanţii societăţii civile s-au izbit de piedici când a fost vorba să înregistreze cele patru dosare de semnături, înregistrarea reuşind numai sub monitorizarea presei.

Ulterior, proiectul a intrat pe ordinea de zi a şedinţei CL din 24 septembrie, iniţiator fiind primarul Lia Olguţa Vasilescu. Proiectul a fost respins de consilieri deşi, potrivit sursei citate, în istoria actualului legislativ local (2012-2015) nici un proiect iniţiat de primarul Olguţa Vasilescu (preşedinte PSD Craiova şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional) nu a picat la vot, PSD şi UNPR deţinând majoritatea în CL.

Printre contestatarii ideii de consultare a populaţiei s-a numărat, culmea, însăşi primăriţa oraşului care, după ce a iniţiat proiectul, a susţinut că referendumul nu ar avea valoare juridică şi s-ar cheltui fonduri estimate la 150.000 de euro „de pomană”. Iar dacă cineva (Curtea de Conturi, DNA?) ar veni şi ar întreba ce finalitate are demersul, pentru ce s-au cheltuit banii, pe unde ar scoate cămaşa?

Suspectând că proiectul a fost picat în înţelegere de către consilieri, restul fiind un teatru ieftin, joc de imagine pentru electorat, societatea civilă anunţă începere procedurii de demitere pe iniţiativă cetăţenească a Consiliului Local Craiova,

"A fost un aranjament murdar! Avem dovezi că s-au implicat la nivel politic pentru a stopa acest proiect. Voi cere demisia ministrului Mediului şi a celor de la Agenţia de Mediu Craiova. În prezent, începem procedura de demitere pe iniţiativă cetăţenească a Consiliului Local Craiova. Dânşii nu ne mai reprezintă. Li s-a dat votul şi noi îl vom retrage prin strângere de semnături. Pornim nu de la zero, ci de la 15.000 de semnături“, a anunţat prof. Luminiţa Simoiu.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor