Refugiaţii şi radiaţiile, printre riscurile pe care le presupune criza ucraineană pentru Bulgaria (presă)

Bulgaria ar putea fi afectată de un nou val de refugiaţi în cazul unui conflict armat între Ucraina şi Rusia, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart.
(photos.com)
Epoch Times România
05.03.2014

Bulgaria ar putea fi afectată de un nou val de refugiaţi în cazul unui conflict armat între Ucraina şi Rusia, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart. Avertismentul a fost făcut de vicepremierul bulgar Ţvetlin Iovcev după o şedinţă a Consiliului de securitate de pe lângă guvernul de la Sofia, care a identificat şapte riscuri pentru Bulgaria.

În Ucraina există o comunitate de 250.000-300.000 de etnici bulgari care ar putea încerca să ajungă în Bulgaria dacă situaţia din ţara lor se va înrăutăţi sau se va înregistra o creştere a xenofobiei în societatea ucraineană, consideră membrii consiliului.

De asemenea, în cazul deteriorării pe termen lung a relaţiilor între Rusia şi UE, ar fi afectate unele proiecte de infrastructură bulgaro-ruse, cum ar fi gazoductul South Stream, ca şi livrările de gaze ruseşti către Bulgaria via Ucraina. pentru situaţia întreruperii livrărilor de gaze, guvernul bulgar vrea să-şi revizuiască toate planurile de acţiune şi să caute alternative.

Potrivit presei bulgare, există şi riscul închiderii portului din Ucraina de unde se transportă ţiţeiul pentru singura rafinărie petrolieră din Bulgaria, cea din Burgas, aflată în proprietatea grupului rus Lukoil.

Consiliul de securitate bulgar a evocat şi pericolul radiaţiilor din Ucraina. Din cauza lipsei de securitate din această ţară există riscul producerii de incidente la vreuna din cele patru centrale nucleare ucrainene. De aceea, Bulgaria îşi va actualiza şi planurile de acţiune în cazul unei contaminări radioactive, scrie ziarul Trud.

Pe termen mediu, Bulgaria ar putea întâmpina dificultăţi în transportul combustibilului nuclear folosit de centrala la Kozlodui, care este dus spre prelucrare în Rusia tranzitând teritoriul Ucrainei, a declarat Iovcev.

Guvernul bulgar va crea o celulă de criză care să urmărească îndeaproape evoluţiile din Ucraina şi să lucreze pentru reducerea efectelor negative asupra Bulgariei. Va fi sporită monitorizarea frontierelor deoarece este posibil că grupări criminale să încerce să facă trafic de armament, mai scrie Trud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor