Costumul „Iron Man” care permite scufundări la mare adâncime
alte articole
Se spune adesea că fundul oceanelor este ultima mare regiune neexplorată a planetei noastre, un mediu necunoscut şi rece, întunecat şi extrem de greu de străbătut. Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să facă această explorare posibilă. Aceştia au dezvoltat un costum special cu reglaj electric pentru a-i ajuta pe scafandri să ajungă în cele mai întunecate adâncimi ale oceanului.
Într-un efort de a face explorarea la mare adâncime mai viabilă, oamenii de ştiinţă au creat un nou costum subacvatic sofisticat capabil de scufundări la adâncimi de peste 300 de metri protejând în acelaşi timp purtătorul acestuia de presiunile foarte mari şi temperaturile extrem de scăzute de pe fundul mării.
Cu o greutate de 240 kg şi doi metri înălţime, noul "sistem de scufundare atmosferic" are, de asemenea încheieturi electrice pentru o mai bună manevrabilitate şi un sistem de re-utilizare a oxigenului care poate menţine în viaţă pe persoana care îl poartă, până la 50 de ore.
Cercetătorii speră că vor utiliza noul costum pentru a investiga bio-luminiscenţa în rândul animalelor care trăiesc la adâncime mare şi de a observa şi a cataloga speciile care trăiesc în unele dintre regiunile cele mai inaccesibile şi ostile de pe planetă.
Oamenii de ştiinţă consideră de mult timp că organismele şi compuşi chimici ce se găsesc în adâncurile oceanului ar putea ajuta la rezolvarea multor mistere medicale. Cea mai mare provocare a fost accesul. Creaturile bioluminiscente de interes trăiesc la sute de metri adâncime şi nu pot supravieţui la o presiune de suprafaţă. Cu toate acestea, neurologii interesaţi în studierea posibilelor legături între modele de bio-luminiscenţă şi activitatea creierului uman nu au echipamentul necesar pentru a observa aceste creaturi în mediul lor de origine.
Noul costum „Iron Man”, format din aliaj de aluminiu turnat, ar putea schimba în curând acest lucru. Pe lângă protecţia pe care o oferă, costumul dispune de propulsoare la picioare şi de 18 articulaţii rotative în braţe şi picioare pentru a oferi o libertate de mişcare imposibil de realizat chiar la cel mai sofisticat submarin.
Adevăratul test al costumului de 1,3 milioane de dolari va avea loc în luna iulie, atunci când cercetătorii de la Stephen J. Barlow Bluewater Expedition vor face o probă costumului în ocean, la aproximativ 160 de kilometri în largul coastei din New England. Acolo, pilotul şi coordonatorul proiectului expediţiei, Michael Lombardi, va investiga o zonă numită "Canioanele", o regiune geografică subacvatică. Obiectivele expediţiei sunt de a înregistra modele intermitente luminiscente dintr-o varietate de organisme de la adâncime medie şi de a identifica noi molecule bioluminiscente cu potenţial pentru aplicaţii medicale.
Lombardi va coborî la o rată de aproximativ 30 de metri pe minut şi va avea nevoie de 10 minute pentru a ajunge la destinaţie. Un submarin robotic numit DeepReef–ROV îl va însoţi pe Lombardi şi îi va lumina calea acestuia în timp ce îl asistă cu camere video şi alte echipamente.
În ciuda faptului că este înconjurat de tehnologie sofisticată, Lombardi este cheia succesului misiunii pentru că el este capabil să identifice şi să captureze probele care ar putea fi de interes pentru colegii săi, ţinând cont de faptul că ochii umani sunt încă mult mai sensibili decât oricare dintre camerele de luat vederi pe care le avem.