Corpul unei renumite jurnaliste ucrainene, ucise în captivitatea rusă, prezenta semne de tortură şi organe lipsă [Anchetă]

Jurnalista Victoria Roşcina (Youtube - captură ecran)
Redacţia
30.04.2025

Trupul jurnalistei Viktoria Roşchina, care a fost torturată şi ucisă în captivitatea rusă, prezenta organe interne lipsă, potrivit unei anchete realizate de reţeaua jurnalistică Forbidden Stories şi publicată marţi, 29 aprilie, informează The Kyiv Independent.

Un medic legist internaţional a declarat că organele lipsă ar fi putut fi îndepărtate în mod deliberat pentru a ascunde semnele de sufocare sau strangulare, a raportat Ukrainska Pravda, care a participat la anchetă.

Peste 40 de jurnalişti din 13 instituţii media internaţionale au participat la anchetă, realizând peste 50 de interviuri cu foşti deţinuţi, foşti gardieni de închisoare şi activişti pentru drepturile omului.

Corpul Viktoriei Roşchina a fost predat la sfârşitul lunii februarie, fiind etichetat, potrivit unor informaţii, cu numărul 757 şi identificat în mod eronat în documentele ruseşti ca „bărbat neidentificat”.

O expertiză medico-legală efectuată ulterior în Ucraina a confirmat că trupul era al unei femei. La scurt timp, testele ADN l-au identificat, cu o certitudine de 99%, ca fiind al Viktoriei Roşchina.

Iurii Belousov, şeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii Generale, a declarat săptămâna trecută că pe corpul jurnalistei au fost găsite numeroase semne de tortură şi maltratare. Experţii au observat, de asemenea, posibile semne că Roşchina ar fi fost torturată cu şocuri electrice.

Potrivit anchetatorilor, corpul ei prezenta urme ale unei autopsii efectuate în Rusia înainte de a fi returnat în Ucraina.

În timpul examinării efectuate în Ucraina, s-a constatat că ochii, creierul şi o parte din trahee i-au fost îndepărtate jurnalistei, potrivit anchetei.

Echimozele de pe gâtul Viktoriei Roşchina, împreună cu o fractură suspectă a osului hioid – un indicator comun al strangulării – susţin şi mai mult această ipoteză.

Corpul jurnalistei a fost, de asemenea, marcat cu abrevierea rusă „SPAS” în timpul schimbului. Jurnaliştii sugerează că aceasta înseamnă „insuficienţă totală a arterelor inimii”, o denumire care ar fi putut fi utilizată de autorităţile ruse pentru a fabrica o cauză oficială a decesului.

Până în prezent, starea corpului jurnalistei a făcut imposibilă determinarea cauzei exacte a decesului.

Viktoria Roşchina, în vârstă de 27 de ani, a dispărut în august 2023 în timp ce realiza un reportaj din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, Moscova recunoscând detenţia ei în anul următor.

Oficialii ucraineni au confirmat moartea Viktoriei Roşchina pe 10 octombrie 2024, dar au declarat că circumstanţele sunt încă în curs de investigare. Rusia nu a predat trupul jurnalistei aproximativ cinci luni.

Potrivit Rusiei, Roşchina a murit anul trecut, pe 19 septembrie.

Context

Cunoscuta jurnalistă Viktoria Roşchina, care a câştigat un premiu prestigios pentru reportajele sale curajoase despre invazia rusă în Ucraina, a fost dată dispărută în 2023.

În acel an, familia şi prietenii acesteia au declarat că nu mai primiseră nicio veste de la ea din data de 3 august, când jurnalista în vârstă de 27 de ani la vremea aceea se întorcea pe teritoriul ocupat de Rusia în speranţa de a relata încă o dată despre brutalitatea forţelor invadatoare.

Media Initiative for Human Rights, o organizaţie neguvernamentală ucraineană, a raportat că Roşchina a fost deţinută în cel puţin două închisori ruseşti cunoscute: colonia penală nr. 77 din Berdiansk, în Ucraina ocupată, şi centrul de detenţie nr. 2 din Taganrog, Rusia.

Ambele închisori sunt cunoscute pentru folosirea torturii împotriva deţinuţilor.

Anterior, în martie 2022, Viktoria Roşchina - care în acelaşi an a câştigat Premiul pentru curaj în jurnalism al Fundaţiei Internaţionale a Femeilor din Media - a fost reţinută 10 zile de ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în timp ce părăsea Berdiansk în direcţia Mariupol. Ca o condiţie pentru a fi eliberată, a fost silită să înregistreze un videoclip în care să spună că forţele ruse i-au salvat viaţa.

După ce a scăpat de fiecare dată, ea s-a întors pe front pentru a continua să relateze despre crimele împotriva umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor