Cornel Dinicu şi cei doi patroni care deţin oficial Ferma Dacilor au fost reţinuţi / Care ar fi fost sursa incendiului, potrivit procurorilor

Cornel Dinicu (podul.ro)
Ana Ion
03.01.2024

Cornel Dinicu şi cei doi patroni ai firmei care deţin oficial pensiunea Ferma Dacilor - complexul unde a izbucnit un incendiu în urma căruia au murit şapte oameni - au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurori. Parchetul a mai anunţat că sursa probabilă a incendiului din 26 decembrie care a mistuit pensiunea a fost „efectul termic al curentului electric”.

Cei trei reţinuţi sunt Adrian Vitomir Ristin şi Marian-Viorel Olteanu, care deţin în acte Ferma Dacilor Production SRL, şi Cornel Dinicu, care se prezenta drept patronul pensiunii.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi pentru fals intelectual şi abuz în serviciu un fost primar al comunei Gura Vadului, actualul primar Nicolae Marius Sora şi un angajat al Primăriei, relatează Hotnews.

Parchetul Tribunalului Prahova a anunţat, marţi după-amiază, că Pensiunea „a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii”

  • În dosarul privind incendiul de la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană juridică şi faţă de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, pentru infracţiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
  • Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul societăţii comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar şi a celor doi administratori în fapt), firma a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfăşurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani.
  • Astfel, construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire.
  • Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii privind calitatea în construcţii.
  • Unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii privind apărarea împotriva incendiilor, pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Sursa probabilă a incendiului, „efectul termic al curentului electric

  • Situaţia a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.

Acuzaţiile aduse de procurori primarului şi fostului primar din Gura Vadului

Procurorii au decis începerea urmăririi penale şi faţă de alte trei persoane fizice, după cum urmează:

  • „ 1) Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru fals intelectual în formă continuată - două acte materiale şi abuz în serviciu în formă continuată
  • La datele de 16.06.2020 şi 29.09.2020, în calitate de funcţionar public - primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.
  • Funcţionarul public şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă.
  • 2) Cu privire la o altă persoană, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu. La data de 11.11.2020, în calitate de funcţionar public - primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcţionarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a condiţiilor cumulative din legea privind calitatea în construcţii.
  • Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă.
  • Cea de a treia persoană este urmărită penal pentru fals intelectual în formă continuată - trei acte materiale şi abuz în serviciu în formă continuată - trei acte materiale.
  • La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 şi 11.11.2020, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.
  • Funcţionarul public a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale menţionate mai sus, îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu şi cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor