Corlăţean din Washington: România necesită o bază NATO şi prezenţă militară a SUA mai substanţială
alte articole
România, prima ţară care va găzdui o componentă vitală a scutului antirachetă, ca parte din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, va necesita o bază militară NATO şi o prezenţă militară a SUA mai sporită, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu pentru Washington Post.
"Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România", a declarat Corlăţean.
În condiţiile în care „ameninţarea rusă este o realitate”, ne aşteptăm la o „prezenţă militară mai substanţială în România” şi, poate, la o bază militară permanentă a NATO, a adăugat acesta.
Bucureştiul a pledat încă de la început „pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”, a subliniat acesta, precizând că o astfel de măsură „consolidează încrederea opiniei publice”.
„Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a insistat ministrul de Externe.
La Washington, ministrul s-a întâlnit cu asistentul adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Jake Sullivan.
Pe timpul discuţiilor, Corlăţean a reafirmat îngrijorarea României pentru ţările cu aspiraţii europene, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, aflate sub ameninţarea Rusiei, cerând o susţinere mai accentuată din partea aliaţilor.
Există „nevoia ca statele membre să exprime o susţinere consistentă pentru ţările cu aspiraţii europene şi euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuării eforturilor de apropiere de structurile UE şi NATO”, a spus Corlăţean, conform unui comunicat emis de MAE.
Ministrul a mai insistat şi pe necesitatea „continuării măsurilor adoptate deja în plan bilateral cu SUA: vizitele unor nave militare americane în porturi româneşti şi derularea, în comun, de exerciţii navale, aeriene şi terestre, menite să consolideze dimensiunea apărării colective", conform comunicatului.