Pentagonul va suplimenta capacităţile militare din Europa de Est

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon.
Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon. (youtube.)

Pentagonul va spori numărul de avioane şi nave care vor lua parte la exerciţiile multilaterale din Europa de Est în cadrul programelor Baltops şi Saber Strice, a declarat contraamiralul John Kirby.

Statele Unite va intensifica mijloacele „suplimentare care sunt deja în Europa, probabil cu mai multe avioane, probabil cu mai multe nave”, a afirmat Kirby.

Exerciţiile multilaterale Saber Strike includ desfăşurări de forţe terestre, ceea ce indică posibilitatea unor suplimente militare terestre.

Momentan, Pentagonul a mobilizat în zona baltică mai multe avioane de vânătoare cât şi 750 de soldaţi. Prezenţa militară va fi „menţinută până la sfârşitul anului”, a adăugat Kirby.

Pentagonul şi-a dezvăluit intenţiile în timpul unei discuţii dintre secretarul american al Apărării, Chuck Hagel şi omologul său eston, Sven Mikser. Hagel se va întâlni şi cu omologul său ceh, Martin Stropnicky.

Decizia oficialilor americani ar fi fost influenţată, printre altele, de dialogul „abrupt” dintre Hagel şi omologul său rus, Serghei Şoigu, de la începutul săptămânii.

În timpul discuţiilor, ministrul rus al Apărării a afirmat că va retrage trupele mobilizate lângă graniţa Ucrainei în cazărmi. Totuşi, Statele Unite nu au constatat o astfel de retragere, conform afirmaţiilor emise de Kirby.

„Prin ocuparea Crimeei şi prin destabilizarea care a urmat în estul Ucrainei, Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est şi în Europa Centrală”, a avertizat Secretarul american al Departamentului de Stat, John Kerry.

„Ambii sunt de acord asupra faptului că este timpul pentru calmarea tensiunilor şi adoptarea unor soluţii diplomatice bune şi solide. Diferenţa constă în modalitatea avută în vedere pentru a ajunge la aşa ceva”, a declarat Kirby, indicând la faptul că abordarea Rusiei ar putea fi una agresivă, radical diferită de abordarea mai diplomatică a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe