Rusia anunţă exerciţii militare maritime alături de China în apropierea Japoniei

Marina militară în Beijing, 16 septembrie 2013
Marina militară în Beijing, 16 septembrie 2013 (Feng Li/Getty Images)

China şi Rusia vor efectua, la sfârşitul lunii mai, un „exerciţiu de cooperare maritimă” în apele din Marea Chinei de Est, a anunţat Zerohedge.

Marea de Sud a Chinei este un punct aprins al conflictului dintre Tokyo şi Beijing, iniţiat de pretenţiile teritoriale abuzive ale Chinei asupra insulelor japoneze Senkaku.

China şi Rusia vor efectua operaţiuni de recunoaştere în Marea Chinei de Sud pentru a pregăti exerciţiul militar, cu trei zile înainte începerea manevrelor, conform unui oficial al Forţelor Navele Ruse.

Pe fondul tensiunilor din Asia de sud est, Statele Unite a asigurat Japonia că se va implica în cazul unei invazii din partea Chinei, inclusiv asupra insulelor Senkaku.

"Am fost martorii unui exerciţiu amplu (...) şi am ajuns la concluzia că Armata de Eliberare Populară a primit o nouă sarcină: de a porni un război scurt şi incisiv pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est", a afirmat recent căpitanul James Fanell, şeful operaţiunilor de spionaj din cadrul Flotei din Pacific a SUA.

Recent, delegaţia Forţelor Navale Ruse, condusă de către Viktor Karamazov Couchepin, a ajuns în Shanghai, unde a fost întâmpinată de reprezentanţi ai Comandamentului General al Flotei din Pacific.

Anunţul presei de stat ruse vine pe fondul izolării economice şi politice a Rusiei, provocată de invazia din Ucraina.