Coreea de Sud anticipează un atac cibernetic după scurgerea de informaţii privind reactoarele sale nucleare
alte articole
Coreea de Sud investighează divulgarea online a unor planuri parţiale şi a unor manuale de operare pentru câteva dintre reactoarele sale nucleare, în timp ce vinovatul a ameninţat că va continua să divulge date dacă 3 reactoare nu sunt închise până de Crăciun.
Cea mai recentă dintre aceste scurgeri de informaţii, care au început săptămâna trecută pe un blog şi ulterior au fost postate pe un cont de Twitter cu profilul “preşedintele grupului împotriva reactoarelor nucleare”, a inclus şi afirmaţia că reţeaua companiei Korea Hydro & Nuclear Power Co. este infectată cu mai mulţi viruşi. Operatorul de stat va lansa câteva simulări în cursul zilei de marţi ca parte a unui exerciţiu de pregătire în cazul unui atac cibernetic, a declarat ministerul sud-coreean al energiei.
“Până acum, datele care au fost divulgate nu conţin informaţii tehnice critice care să aibă impact asupra securităţii centralelor nucleare”, a susţinut duminică ministerul într-o declaraţie comună cu Comisia pentru Siguranţă şi Securitate Nucleară. Datele critice pentru securitatea nucleară sunt păstrate separat de reţeaua internă din care au fost extrase şi divulgate datele, a declarat ministerul.
Procurorii sud-coreeni investighează scurgerile de date nucleare iar guvernul a ridicat săptămâna trecută nivelul său de alertă pentru criza cibernetică, la nivelul al doilea din cele 5 existente.
Scurgerile au început cu informaţii despre angajaţii companiei Korea Hydro, deşi aceste date s-au limitat la ceea putea fi obţinut dintr-un card de business, conform Ministerului Energiei.
De atunci, postările pe Internet au inclus un manual pentru programul de control al reactoarelor Wolsong Nr. 1 şi Nr. 2 (care a fost scris la începutul anilor 2000 pentru scopuri educaţionale), schiţe pentru instalaţia de conducte a reactorului Nr. 1 şi o fotografie cu sistemul său de furnizare şi condensare a apei. De asemenea, a fost postat un plan pentru sistemul de răcire a apei pentru reactoarele Kori Nr. 1 şi Nr. 2.
În timp ce identitatea vinovatului rămâne necunoscută, scurgerea de informaţii are loc într-un moment în care lobby-ul antinuclear sud-coreean devine tot mai activ după dezastrul de la centrala nucleară japoneză Fukushima din 2011 şi după un scandal intern declanşat de documente falsificate privind siguranţa unor centrale nucleare. De asemenea, scurgerile de informaţii au loc în contextul în care lumea întreagă este concentrată pe problema atacurilor cibernetice împotriva companiei Sony care au dus la retragerea filmului “The Interview”, un film despre un complot fictiv privind asasinarea dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Făptaşul cere închiderea reactoarelor nucleare Gori-1, Gori-3 şi Wolsong-3 de la KHNP timp de 3 luni începând cu Crăciunul, avertizând “rezidenţii din zona reactoarelor să stea departe de ele pentru următoarele câteva luni” în cazul în care cererea sa este ignorată.
Aproape 4 milioane de oameni locuiesc pe o rază de 30 de km unde se află 11 reactoare operaţionale, a declarat Greenpeace într-un raport publicat în 2013.
Toate reactoarele ţării sunt administrate de Korea Hydro, a cărei companie mamă este Korea Electric Power Corp, care deţine monopolul în privinţa distribuirii electricităţii în Coreea de Sud.