Coreea de Nord a plănuit atacuri împotriva centralelor nucleare americane


Coreea de Nord a planificat atacuri împotriva SUA la începutul anilor ’90.
Coreea de Nord a planificat atacuri împotriva SUA la începutul anilor ’90. (Captură Foto)

Un raport declasificat al Agenţiei americane de Informaţii pentru Apărare (DIA), citat de Freebeacon, a susţinut că statul nord-coreean a trimis echipe de comando în Statele Unite în anii 1990 pentru a ataca centrale nucleare şi oraşe importante.

Documentul declasificat susţine că Ministerul nord-coreean al Forţelor Armate ale Poporului, prin intermediul unui Birou de Recunoaştere, a creat cinci unităţi de legătură la începutul anilor 1990.

Rolul lor era acela de a pregăti şi infiltra agenţi în Statele Unite ale Americii pentru ca aceştia să atace centrale nucleare şi oraşe importante în cazul declanşării unor ostilităţi între cele două state.

Coreea de Nord este cunoscută ca având cel puţin două rachete de rază lungă capabile să lovească Statele Unite – racheta balistică intercontinentală Taepodong-2 şi racheta mobilă KN-08 care al cărei zbor încă nu a fost testat.

Biroul de Recunoaştere face parte din Ministerul nord-coreean al Forţelor Armate ale Poporului şi se află în fruntea a 60.000 de soldaţi nord-coreeni ce fac parte din echipe de comando pentru operaţiuni speciale.

Raportul DIA conţine informaţii care au fost oferite Statelor Unite probabil de către un dezertor, vreun agent sau posibil să fi fost obţinute prin supravegherea electronică.

Este primul document informaţional care indică faptul că statul nord-coreean a plănuit atacuri în interiorul SUA şi a trimis agenţi pentru diverse operaţiuni.

Dezvăluirea raportului, obţinut în baza Actului privind Libertatea Informaţiei, are loc în mijlocul unor ameninţări din partea unor presupuşi agenţi nord-coreeni care au declarat că vor desfăşura atacuri teroriste în stilul celor din 11 septembrie 2001 împotriva cinematografelor americane.

Ameninţările coincid cu eforturile Coreei de Nord de a împiedica difuzarea pe 25 decembrie a filmului “The Interview” produs de Sony Pictures – o comedie care implică un complot fictiv de a asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un

Guvernul american a considerat că masivul atac cibernetic împotriva Sony, în cadrul căruia s-au furat aproximativ 100 de terabiţi de date, inclusiv filme nedifuzate, a fost munca hackerilor nord-coreeni sau a celor care lucrează pentru regimul lui Kim Jong-un.

FBI a declarat că nu a ştiut de raportul informaţional al DIA asupra echipelor de comando nord-coreene. Într-o scrisoare din 9 iulie 2012, FBI-ul a declarat că nu reuşeşte să găsească nicio informaţie în ce priveşte Biroul de Recunoaştere al Coreei de Nord.

Totuşi, activităţile de spionaj nord-coreene în Statele Unite au fost limitate.

În 2003, FBI-ul l-a arestat pe omul de afaceri american de origine coreeană John Joungwoong Yai, care a fost identificat ca fiind agent nord-coreean. Acesta a pledat vinovat pentru acuzaţiile de evaziune fiscală şi a primit 2 ani de închisoare.

Yai a fost plătit pentru trimiterea de rapoarte către Coreea de Nord prin China şi misiunea lui era aceea de a depista un alt agent nord-coreean care dezertase.

Documentele din acel caz au dezvăluit planuri ale Coreei de Nord de a încerca sa îl infiltreze pe unul dintre agenţii săi în guvernul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe