ONU votează deferirea Coreei de Nord la Tribunalul Penal Internaţional
alte articole
Adunarea Generală a ONU a cerut ca statul nord-coreean să fie deferit Tribunalului Penal Internaţional pentru presupuse crime împotriva umanităţii, într-o rezoluţie adoptată cu o majoritate puternică.
Măsura neobligatorie a fost aprobată joi cu 116 voturi pentru, 20 contra şi 53 de abţineri.
Votul a avut loc după publicarea în luna februarie a unui raport al Comisiei ONU de Anchetă în care s-au detaliat o serie de abuzuri comise în Coreea de Nord, inclusiv existenţa lagărelor de reeducare, tortură sistematică, înfometare şi omoruri.
În luna noiembrie a avut loc un prim vot asupra rezoluţiei, în cadrul unui comitet al Adunării Generale, 111 ţări declarându-şi suportul, în timp ce 19 ţări s-au opus, iar 55 s-a abţinut.
Rezoluţia cere Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) să defere Coreea de Nord Tribunalului Penal Internaţional (TPI) şi să ia în considerare aplicarea unor sancţiuni împotriva conducerii din Phenian pentru represiunea desfăşurată împotriva propriilor cetăţeni.
Decizia ONU a fost aplaudată şi considerată un mesaj clar cu privire la temerile internaţionale tot mai mari în legătură cu încălcarea drepturilor omului în statul comunist izolat.
Luni, CSONU va discuta despre situaţia Coreei de Nord în prima sa întâlnire rezervată problemei drepturilor omului din acea ţară. Însă nu este aşteptată luarea niciunei decizii în privinţa TPI.
Delegaţia nord-coreeană la ONU a respins rezoluţia şi raportul Comisiei de Anchetă.
“Delegaţia mea respinge în totalitate rezoluţia”, a spus adunării vice-ambasadorul nord-coreean la ONU An Myong Hun. “Este produsul unui complot politic şi al unei confruntări politice.”
“Delegaţia mea nu va tolera nicio încercare de a folosi problema drepturilor omului ca o unealtă pentru răsturnarea sistemului social [al Coreei de Nord]”, a declarat acesta.
Cuba, care a desfăşurat o campanie pentru a se anula clauzele rezoluţiei cu privire la deferirea la TPI, a declarat că votul stabileşte un precedent periculos pentru pedepsirea ţărilor în locul dezvoltării cooperării.
China şi Rusia au votat împotriva rezoluţiei, şi la fel au făcut-o Belarus, Cuba, Iran, Siria şi Venezuela.
Este improbabil ca votul să ducă la vreo acţiune din partea TPI, care analizează abuzuri serioase precum genociduri şi alte crime împotriva umanităţii, deoarece China îşi va folosi, cel mai probabil, puterea de veto pentru a bloca astfel de măsuri.