Rusia masează trupe la graniţa cu Coreea de Nord

Rusia reacţionează şi ea la creşterea tensiunilor din Peninsula Coreeană, masând trupe la graniţa pe care o împarte cu Coreea de Nord.
(MARK WILSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.04.2017

Vladimir Putin a trimis trupe şi echipament către graniţa Rusiei cu Coreea de Nord, aparent pentru a limita efectele unui eventual atac din partea SUA.

Atât China cât şi Rusia se tem de efectele unui potenţial exod al refugiaţilor nord coreeni, în cazul în care preşedintele american Donald Trump va lansa operaţiuni militare împotriva regimului comunist nord coreean.

Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace şi malnutrite ţări din lume. Populaţia sa este ţinută sub un regim de teroare de partidul comunist aflat la conducere, întreaga ţară funcţionând ca un imens lagăr de muncă.

Masarea de trupe ruseşti la graniţa cu Coreea de Nord survine după ce China a trimis 150 de mii de soldaţi la frontiera sa sudică, pentru a rezista valului de eventuali refugiaţi care ar putea fi generat dacă regimul comunist pierde controlul asupra populaţiei chiar şi pentru câteva zile.

Rusia împarte cu Coreea de Nord o graniţă de aproximativ 16 km în sudul oraşului Vladivostok, unde staţionează importante forţe militare.

Filmări care înfăţişează un tren militar transportând trupe şi tehnică militară către regiunea de graniţă a Coreei de Nord a fost postat pe internet în cursul acestei săptămâni, fiind semnalate şi zboruri de elicoptere militare către graniţa dintre cele două ţări.

Unele rapoarte sugerează inclusiv mişcări de trupe pe autostrăzi.

Există temeri privind un eventual aflux de refugiaţi în cazul în care SUA loveşte Coreea de Nord, iar preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că în cazul în care SUA atacă instalaţiile militare nucleare ale Coreei de Nord, contaminarea poate ajunge rapid în Rusia.

"Localnicii au semnalat trenuri încărcate cu echipament militar care s-ar îndreaptă către regiunea Primorsky prin Khabarovsk", conform primemedia.ru, care publică ştiri din regiunea Estului Rusiei. Publicaţia a făcut legătura cu tensiunile accentuate din Peninsula Coreeană.

Mişcarea de echipament militar pe diverse căi, către regiunile din sud ar fi fost observată pe parcursul întregii săptămâni, deşi purtătorul de cuvânt militar Alexander Gordeiev a refuzat să dea motive precise ale mişcărilor de trupe, afirmând doar că trupele şi echipamentele se deplasează către regiunea din TransBaikal a Siberiei.

Portul Vladivostok - care adăposteşte un număr impresionant de trupe - este situat la mai puţin de 150 km de graniţă cu Coreea de Nord.

Experţii în conflicte nucleare au estimat că în cazul în care în Peninsula Coreeană ar izbucni un conflict nuclear, norii radioactivi pot ajunge pe teritoriul Rusiei în două ore.

Miercuri, Rusia a blocat o rezoluţie care condamnă ultimul test cu rachete al Phenianului, deşi inclusiv China, aliatul tradiţional al regimului nord coreean, a sprijinit rezoluţia înaintată de SUA.

Rezoluţia ar fi cerut regimului comunist nord coreean oprirea testelor nucleare şi a lansărilor de rachete.

Rusia a cerut ca textul să conţină referiri la o declaraţie anterioară, punând accent pe obţinerea unei soluţii prin dialog, conform unor surse din Consiliul de Securitate.

Diplomaţii occidentali, pe de altă parte, susţin că dialogul încercat ani de-a rândul cu Coreea de Nord este lipsit de orice eficacitate, deoarece regimul comunist foloseşte industria militară nucleară pentru a încerca să şantajeze comunitatea internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor